Arbeidsongeschikt of nog te gezond?

VVD-Kamerlid Anoushka Schut. Beeld anp
VVD-Kamerlid Anoushka Schut.Beeld anp

Regeringspartijen VVD en PvdA zijn het oneens over de toekomst van de arbeidsongeschiktheidsverzekering in Nederland. De VVD wil af van het huidige stelsel, omdat het de instroom naar een uitkering stimuleert. Onzin, vindt de PvdA. De huidige wet is een verademing vergeleken met de vroegere WAO. De instroom is juist lager geworden. Mensen kunnen niet zomaar een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen: dat bepaalt de dokter.

Wilfried van der Bles

De Tweede Kamerleden Anoushka Schut (VVD) en Grace Tanamal (PvdA) reageren op de stelling van Jim Faas, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde (NVVG), gisteren in deze krant dat mensen te snel het stempel 'ziek' krijgen. De druk op verzekeringsartsen om ook relatief gezonde mensen arbeidsongeschikt te verklaren is hoog, meent Faas.

Onderscheid
"Ik ben het met hem eens", zegt Schut. "Die druk is groot, omdat de financiële gevolgen enorm zijn, als het je niet lukt om arbeidsongeschikt te worden verklaard. Een uitkering van 70 of 80 procent van het laatste loon is aantrekkelijk."

Schut pleit voor het aloude VVD-plan om onderscheid te maken tussen ziektes die veroorzaakt worden door het werk en ziektes die iemand oploopt buiten het werk. "Het is het verschil tussen bijvoorbeeld kapperseczeem of een sportblessure", zegt Schut. Voor de eerste categorie moeten werknemers verplicht via de werkgever verzekerd blijven. Voor de risico's thuis of op vakantie kunnen de mensen zelf een inkomensverzekering afsluiten. Die dan peperduur is of een minder inkomen oplevert? Schut: "Dat hoeft niet per se. Maar mensen moeten dan zelf de verantwoordelijkheid nemen om op zoek te gaan naar de juiste therapie. In vrijwel alle landen om ons heen is het zo geregeld."

Verademing
Tanamal vindt de stelling van Faas 'iets te gemakkelijk'. "Uiteindelijk bepaalt de dokter of je ziek bent. Ik krijg zo vaak e-mails en brieven van mensen die zich erover beklagen dat ze ziek zijn, terwijl dat door de verzekeringsarts niet wordt erkend."

De instroom in de Wia, zoals de arbeidsongeschiktheidsverzekering heet, is de afgelopen jaren gestaag gegroeid naar bijna 60.000 vorig jaar. Tanamal wijst erop dat dat een verademing is vergeleken met de vroegere WAO. In 2000 kregen 100.000 mensen een nieuwe WAO-uitkering.

Abonnees van Trouw lezen vandaag een interview met hoogleraar wetenschapsfilosofie Trudy Dehue over de vraag 'Waarom zijn we met zijn allen zo ziek?'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden