Arbeidsmarkt slechter dan cijfers doen vermoeden

Naast 614.000 geregistreerde werklozen zijn er nog 1,5 miljoen Nederlanders op zoek naar (meer) werk

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

Nederland telt veel meer werkzoekenden dan de 614.000 mensen die als werkloos in de statistieken staan. Nog eens 503.000 mensen zijn beschikbaar voor de arbeidsmarkt, maar duiken in de cijfers nooit op. Daarnaast zijn er nog ruim 1,1 miljoen mensen die wel een baan hebben, maar meer uren willen werken. Opgeteld gaat het om ruim 2,2 miljoen Nederlanders.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekendmaakte. Die ruim twee miljoen solliciteren zich niet allemaal een slag in de rondte. Ongeveer een half miljoen mensen die geen baan hebben, zoeken niet langer of zijn even niet beschikbaar. Zij verwachten dat het toch niet lukt om werk te vinden, al zouden ze dat wel graag willen. Het gaat voornamelijk om laagopgeleiden, maar ook vrouwen geven de moed relatief vaak op, meldt het CBS.

Van de 8,3 miljoen mensen die wel een baan hebben, willen er ruim één miljoen meer uren werken. Ook dat betreft veel vrouwen. Aanvankelijk zijn vrouwen zeer content met hun baan voor 16, 20 of 24 uur per week, maar als de kinderen groter worden, willen ze vaak meer uren werken. Dat blijkt lastig.

Bijna 200.000 werkzoekenden hebben een baan van minder dan twaalf uur per week. Dat zijn veelal studenten, maar ook hier veel vrouwen. Deze groep telde tot 2015 nog als werkloos, maar om internationaal de werkloosheidscijfers makkelijker te kunnen vergelijken, heeft het CBS zijn definitie van werkloosheid aangepast. Alleen mensen die helemaal niet werken en wel zoeken, gelden nu als werkloos.

"Het gaat dus veel slechter met de arbeidsmarkt dan dat alleen de werkloosheidscijfers doen vermoeden", meldt De Nederlandsche Bank (DNB). Zij waarschuwt dat dit gevolgen heeft voor de lonen. Als er zoveel onbenut arbeidspotentieel is, zoals DNB en CBS het noemen, dan blijven de loonstijgingen voorlopig nog wel bescheiden.

"Er wordt altijd gekeken naar het werkloosheidspercentage als maatstaf voor de spanning op de arbeidsmarkt. Maar de relevantie van dat percentage neemt af als er zoveel meer mensen op zoek zijn naar een baan dan alleen de werklozen", aldus DNB.

Van de werkenden die meer uren willen werken, is bijna de helft flexwerker, een kwart zzp'er en een kwart heeft een vast contract. Ongeveer 40 procent van hen lukt het binnen een jaar om meer uren binnen te halen.

Er zijn ook nog 583.000 mensen die minder willen werken. Van hen lukt het ongeveer een derde om dat voor elkaar te krijgen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden