'Arbeidsgehandicapten kunnen uitstekend helpen met veters strikken'

Leesles op een basisschool. Het basisonderwijs moet banen voor arbeidsgehandicapten creëren. Beeld Hollandse Hoogte / Joost van den Broek

Is het onder de huidige regels onmogelijk om 125.000 banen te creëren voor arbeidsgehandicapten? Of gooien de werkgevers te vroeg de handdoek in de ring?

Het basisonderwijs wordt geacht de komende jaren vierduizend banen te genereren voor mensen met een beperking. Onhaalbaar in deze sector, klaagt het Verbond van sector werkgevers bij de overheid (VSO) in een brief aan de informateur. Scholen zijn klein, bijna iedereen staat er voor de klas en het budget is minimaal.

Op initiatief van het ministerie van onderwijs is er echter onderzoek gedaan naar de mogelijkheden in het basisonderwijs. En die zijn er wel degelijk. Er zijn veel taken van leerkrachten en directeuren die mensen uit de doelgroep van de banenafspraak prima kunnen doen, onderzocht adviesbureau Loyalis. Denk aan een klassenassistent bij de kleuters die helpt bij het veters strikken, het openen van broodtrommels en drinkbekers, het ophangen van tekeningen en het vullen van mapjes met werkjes van de kinderen. Eenvoudige, ondersteunende en niet te complexe taken.

Ook buiten de klas is er werk, bijvoorbeeld de telefoon aannemen, het schoolplein opruimen, post bij de directie brengen, kopieerwerk, schoolmelk uitdelen, koffie en thee rondbrengen, de vergaderzaal opruimen, spullen klaarzetten voor ouderavonden. Loyalis noemt meerdere voorbeelden in het rapport 'Zonder waarde geen plaatsing'. Inclusief de kosten die erbij horen, de subsidies die zijn aan te vragen, de valkuilen, maar ook de toegevoegde waarde die een arbeidsbeperkte kan bieden.

Dit rapport is te vinden via de website van VSO. Daar staan ook succesvolle voorbeelden vanuit gemeentekantoren en zelfs gevangenissen. Nog zo'n lastige sector voor personeel met een vlekje, want er gelden strikte veiligheidsvoorschriften. De Dienst Justitiële Inrichtingen moet bijna vijfhonderd banen realiseren voor 2024. Meer dan 150 gaat nooit lukken, zegt het verbond van werkgevers bij de overheid.

Niet terugkrabbelen

Toch zijn er al meer dan vijftig mensen met een beperking aan het werk in gevangenissen, en zijn er nog dertig andere werkplekken gecreëerd, vertelt projectleider Mechelien van Son, in een nieuwsbrief van VSO. Daarvoor moest het werk wel anders worden georganiseerd. Er kwamen aparte functies voor de administratie, het schoonhouden van het buitenterrein en klusjes die anders bleven liggen.

"Er zijn sectoren in de publieke sector die keurig hun aandeel hebben geleverd, zoals provincies", weet Jan de Vries, voorzitter van CNV Connectief. "Zij bewijzen dat het wel kan. Werkgevers moeten niet terugkrabbelen nu het op uitvoeren aankomt. Het is onacceptabel dat het VSO door een brief aan de informateur de afspraken uit het sociaal akkoord van 2013 ter discussie stelt en zo mensen met een arbeidsbeperking in de kou laat staan."

De directeur van de landelijke vereniging voor sociale werkgelegenheid Cedris, Jan-Jaap de Haan, vreest dat door het steeds willen morrelen aan de regels de ambitie niet wordt waargemaakt: "Het maakt mij niet uit hoe de verdeling is, welk aandeel het bedrijfsleven heeft en hoeveel de overheid doet, maar mijn zorg is dat we op deze manier de 125.000 banen nooit halen."

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van sociale zaken merkt op dat er "veel in gang is gezet en hard is gewerkt" om de inclusieve arbeidsmarkt dichterbij te brengen. "Bij werkgevers is echt een omslag in denken ontstaan. Dat is mooi. Het is echter teleurstellend dat de overheid hierbij achterblijft."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden