Interview

'Arbeidscontracten PVV zijn niet onfatsoenlijk'

Een pallet vol PVV-verkiezingsposters arriveert bij de Kamer, afgelopen vrijdag.Beeld Novum

'Kwaadwillige verdachtmakerij', reageerde PVV-leider Geert Wilders dit weekend op berichtgeving over de contracten binnen zijn partij. In die arbeidsovereenkomsten is opgenomen dat medewerkers een boete van 25.000 euro riskeren als zij gevoelige interne informatie naar buiten brengen, onthulde de Volkskrant. Verder kende de partij jarenlang geen pensioenregeling, waardoor medewerkers met een pensioengat zitten.

Dat Wilders geërgerd reageert op die berichtgeving kan hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp van de Universiteit van Amsterdam zich wel voorstellen, want volgens de letter van de wet doet hij niets verkeerd. "Arbeidsrechtelijk is het allemaal weinig bijzonder."

Hoe ver mogen arbeidsvoorwaarden gaan? Kun je dreigen met een boete van 25.000 euro als je uit de school klapt over interne zaken?
"Ik vind dat op voorhand niet heel gek. Een geheimhoudingsplicht opnemen in een contract mag als er een redelijk belang is. Vergelijk het met chemische bedrijven. Daar tekenen medewerkers ook dat zij voor concurrenten gevoelige informatie niet zullen delen."

Wat is dat redelijke belang bij politieke partijen?
"Binnen partijen moeten mensen in een soort vertrouwelijkheid kunnen werken. Ze moeten over allerlei onderwerpen van gedachte kunnen wisselen. Ook over gekke dingen, zoals de doodstraf. Die gedachten kun je ook net zo snel weer verwerpen, maar erover nadenken hoort bij het politieke spel. Het is belastend als zulke nadenkacties meteen in de openbaarheid komen. Dan wordt er nooit meer nagedacht."

Wat vindt u van de hoogte van de boete?
"Ik vind het hoog, maar niet krankzinnig hoog. Een bedrag moet nou eenmaal voldoende afschrikwekkend zijn. Zou de boete bij de PVV 'maar' 5000 euro zijn, dan wil een krant dat nog wel lappen voor een primeur."

En hoe zit het met die ontbrekende pensioenregeling?
"Daar is op zich niets mis mee. Een pensioenregeling is geen verplichting voor de werkgever, tenzij werknemers onder een cao vallen waarin dat is geregeld. Partijen als CDA en PvdA hebben een fractiemedewerkers-cao afgesproken, maar de PVV zover ik weet niet. We vinden dat wat ongebruikelijk, maar ik schat dat zo'n tien procent van de werknemers geen pensioen opbouwt via het bedrijf. Dan zegt de werkgever bijvoorbeeld: we betalen je een hoger salaris. Regel daar je eigen pensioen maar mee."

Is de zaak vergelijkbaar met die van oud-hoofdredacteur van de Gay Krant Henk Krol?
"Bij Krol was het zo dat pensioen was toegezegd, maar dat die afspraak niet werd nagekomen. Dat is onfatsoenlijk en komt neer op contractbreuk. Maar als die toezegging niet is gedaan, dan is dat heel onhandig voor de werknemers, maar hebben ze zelf de keuze: niet zeuren of niet voor de PVV gaan werken."

Dus het mag wat Wilders doet?
"Ik zie niet in wat er mis is met deze arbeidsvoorwaarden. Ik vind het niet onfatsoenlijk of een schande."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden