Arbeidsbeperkten nog niet aan de slag

Vorige week ontving staatssecretaris Klijnsma (l) een cheque van AWVN-directeur Van de Kraats met het aantal banen dat bedrijven hebben geschapen voor mensen met een beperking. De teller op de website van AWVN staat echter op zo'n 3000 banen. Beeld anp
Vorige week ontving staatssecretaris Klijnsma (l) een cheque van AWVN-directeur Van de Kraats met het aantal banen dat bedrijven hebben geschapen voor mensen met een beperking. De teller op de website van AWVN staat echter op zo'n 3000 banen.Beeld anp

Werkgevers hebben niet 7500 banen gerealiseerd voor mensen met een beperking, zoals ze vorige week meldden, maar minder dan de helft daarvan. Toch ontvangt werkgeversorganisatie AWVN alvast 1,8 miljoen euro van het ministerie van sociale zaken voor dit project genaamd 'Werkgevers gaan inclusief'.

Bij de beoordeling van de subsidieaanvraag staat namelijk niet het concrete aantal gerealiseerde banen centraal 'maar het informeren en enthousiasmeren van werkgevers', verklaart een woordvoerder van het ministerie. AWVN heeft met het geld een website gelanceerd, brochures gemaakt, adviseurs aangetrokken en informatiebijeenkomsten georganiseerd. Twee subsidieverzoeken staan nog uit.

Vorige week maandag ontving staatssecretaris Jetta Klijnsma van sociale zaken een grote cheque van AWVN-directeur Harry van de Kraats waarop het cijfer 7583 stond afgedrukt: het aantal banen dat bedrijven hebben geschapen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De teller op de eigen website van AWVN staat echter op slechts zo'n drieduizend banen. "Er staan nog 4500 vacatures open", verklaart AWVN-woordvoerder Jannes van der Velde het verschil.

Specifieke functies
Omdat de ambitie er bij het bedrijfsleven is om voor 7500 mensen met een arbeidsbeperking een baan te creëren, vindt AWVN toch dat hun doel voor 2015 is gehaald. Van der Velde: "We komen onze belofte van twee jaar geleden na om 7500 banen te creëren. Dat de meeste vacatures nog niet zijn ingevuld staat er los van." AWVN spreekt van 'een fantastische beweging in het bedrijfsleven'. "We zijn hard bezig om de vacatures in te vullen. Maar dat kost tijd. Het zijn vrij specifieke functies. Het is niet makkelijk om de juiste mensen te vinden."

Een overzicht van de openstaande vacatures kan de werkgeversorganisatie niet geven, ook niet een aantal voorbeelden ervan. De vacatures staan niet online. Uitkeringsinstantie UWV moet de mensen vinden, meldt AWVN. Het UWV deelt mee dat vacatures die gericht zijn op personen met een beperking bijna nooit makkelijk zijn te vervullen: "De baan is meestal te veel geschreven vanuit de werkgever. Een vacature moet bijna altijd worden aangepast op de arbeidsbeperking."

'Voorzichtig opgewekt'
Het project 'Werkgevers gaan inclusief' is onderdeel van een veel groter plan om in 2026 100.000 banen bij ondernemingen te scheppen voor arbeidsbeperkten die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen. Die afspraak is vastgelegd in de Participatiewet. Hiertoe heeft ook werkgeversorganisatie VNO-NCW een website laten maken: 'Op naar de 100.000'.

De staatssecretaris was vorige week tijdens de overhandiging 'voorzichtig opgewekt' over de inspanningen van AWVN, meldt haar woordvoerder. Ze is blij dat AWVN zo voortvarend aan de slag is gegaan, daarom heeft ze de werkgeversdelegatie in haar werkkamer ontvangen. "Maar het moet verder gaan dan ambities", zegt haar woordvoerder. "Die moeten wel omgezet worden in echte werkplekken."

Veel tijdelijke banen
Vijftig ondernemers die het gelukt is mensen met een beperking een plek te geven binnen hun bedrijf, staan met hun verhaal op de website van AWVN. Daarop staan ook bedrijven die tijdelijke banen bieden, een soort stages. Zoals bij Dyka, een producent van leidingsystemen uit Steenwijk met 390 werknemers. Dyka is dit jaar een leerwerktraject begonnen en heeft tien mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aangenomen. Voor een jaar. Daarna zitten ze weer thuis, of zoals Dyka zegt: "Dan zijn de deelnemers klaar voor een reguliere functie op de arbeidsmarkt."

Bij Burgerhout in Assen, een specialist in rookgasafvoersystemen en luchtdistributie, zijn de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt maximaal veertien maanden welkom. "Natuurlijk willen ze een vaste baan bij ons, maar ik wil doorstroom houden", laat het bedrijf weten.

Ook bij chemiebedrijf DSM staan veel jongeren met een beperking na een half jaar weer op straat. "We moeten immers ook niet doorschieten qua aantal jonggehandicapten dat we in dienst nemen. We moeten voorkomen dat bij andere medewerkers een gevoel van verdringing ontstaat", zegt DSM tegen AWVN.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden