Aram I als voorzitter herkozen/Wereldraad van Kerken eindigt met serie besluiten

HARARE - Het nieuwe centraal committee (bestuur) van de Wereldraad van Kerken heeft aftredend voorzitter Aram I, patriarch van de Armeens-Apostolische kerk in Libanon, herkozen voor een periode van zeven jaar. Het was de tweede keer in de vijftig jarige geschiedenis van de raad dat zoiets gebeurde. Een Nederlands-Belgische poging om Albert van den Heuvel in het presidium van de raad benoemd te krijgen mislukte.

Van een onzer verslaggevers

De achtste assemblee van de Wereldraad van Kerken eindigde gistermiddag op dezelfde manier als het twaalf dagen eerder begonnen was: met een gebedsdienst. In de uren daarvoor hadden de afgevaardigden nog een hele reeks besluiten genomen. Daarvan waren de belangrijkste:

- een gemengde commissie van orthodoxen en anderen zal drie jaar lang alle aspecten van de betrekking tussen de Wereldraad en de orthodoxe kerken bestuderen. Daarna komt ze met voorstellen voor noodzakelijke veranderingen in structuur, stijl en ethos van de raad. Blijken die ingrijpend te zijn, dan zal de volgende assemblee over zeven jaar een besluit nemen;

- de Wereldraad gaat het idee van een mondiaal forum van christelijke kerken en oecumenische organisaties nader bestuderen;

- de Wereldraad doet een oproep aan de leiders van de G 8-landen om in het jaar 2000 de schulden van de armste landen kwijt te schelden en die van de landen in de middenklasse aanzienlijk te verminderen. Dit onder strenge voorwaarden en als onderdeel van een proces van mondiale economische hervormingen. Bij de controle moeten ook de kerken worden betrokken;

- de Wereldraad zal nader onderzoek doen naar nieuwe vormen van contact met de evangelicalen;

- er komt een gezamenlijke werkgroep van Wereldraad en pinksterkerken om de bestaande relaties uit te breiden.

Daarnaast heeft de assemblee een serie aanbevelingen gedaan om het proces van globalisering beter in de hand te houden en om de solidariteit van de kerken met vrouwen nader te concretiseren. Wat dit laatste betreft gaat de raad richtlijnen opstellen voor het gedrag tussen de seksen. Daarin wordt vastgelegd dat elke vorm van geweld tegen vrouwen zondig is.

Naast een verklaring over mensenrechten heeft de assemblee er ook een uitgegeven over de status van Jeruzalem. Wat deze laatste betreft geeft de assemblee de betrokken partijen (Israëliërs en Palestijnen) zeven principes in overweging waaraan een uiteindelijke regeling over de status van Jeruzalem moet voldoen. Zo moet de heiligheid en ondeelbaarheid van de stad worden gerespecteerd; dienen de heilige plaatsen, religieuze gebouwen en terreinen vrijelijk toegankelijk te zijn voor joden, christenen en moslims; moeten de rechten van alle gemeenschappen in Jeruzalem op hun eigen religieuze, educatieve en sociale activiteiten gegarandeerd worden; dienen de Palestijnen vrij toegang te hebben tot de stad; moet Jeruzalem een open en inclusieve stad blijven; en mogen er geen veranderingen worden aangebracht die het religieuze, culturele of historische karakter aantasten.

Een Nederlands hervormd amendement om de theologische onderbouwing van het stuk te verbeteren en het minder eenzijdig Palestijns te maken, haalde het niet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden