Arafat via achterdeurtje bij Leah Rabin thuis

TEL AVIV (Reuter, AFP, AP) - Israël heeft opvallend positief gereageerd op het plotselinge bezoek van PLO-leider Jasser Arafat aan Leah Rabin, de weduwe van de vermoorde Israëlische premier Rabin. Het was voor de eerste keer dat de in Israël ooit zo gehate PLO-leider voet op Israëlische bodem zette.

Arafat bracht donderdagavond laat (vanaf kwart over tien) anderhalf uur door in het zwaarbewaakte huis van Leah Rabin in Tel Aviv. Hij moet via een achterdeurtje zijn binnengekomen. Mensen die voor het huis stonden hadden hem niet waargenomen. Arafats' bezoek werd pas wereldkundig gemaakt toen hij veilig en wel was teruggekeerd in de Gaza-strook.

“Ik zag het als onze plicht, omdat ik uit veiligheidsoverwegingen niet de mogelijkheid had deel te nemen aan de begrafenisplechtigheid”, zei Arafat naderhand.

Volgens de Israëlische regeringswoordvoerder Uri Dromi symboliseerde Arafats bezoek “hoe Jitschak Rabin leefde en waar hij voor stierf - om vrede te stichten tussen de Israëliërs en de Palestijnen”. Dromi: “De betekenis van vrede is dat je je buurman behandelt als een menselijk wezen in plaats van als een vijand. Als er iets vreselijks met hem gebeurt, dan ga je naar zijn familie en breng je je condoleances over.”

Ook Likoed-leider Benjamin Netanyahu, die altijd met afkeuring spreekt over de vredesovereenkomst met de Palestijnen, was niet negatief over Arafats bezoek. “Ik denk niet dat we er een politieke mening over moeten hebben”, zei Netanyahu.

Arafat werd bij zijn bezoek vergezeld door twee PLO-medewerkers die een belangrijke rol hebben gespeeld in de vredesonderhandelingen: Mahmoud Abbas, alias Abu Mazen, en Ahmed Korei, alias Abu Ala.

Opvallend was dat Arafat niet zijn gebruikelijke hoofddoek op had en daar in het huis van Rabin bloothoofds van zijn koffie zat te nippen. Ook was het pistool, dat hij altijd bij zich draagt, niet zichtbaar. Op de vraag wat hij mevrouw Rabin had verteld, antwoordde Arafat: “Dat we een groot man hebben verloren die samen met ons de vrede van de dapperen stichtte. Hij was onze partner en we zijn u dankbaar dat u zijn weg en zijn doel volgt.”

Volgens radio Israël zei mevrouw Rabin tegen Arafat: “Mijn echtgenoot beschouwde u als zijn partner in vrede.” De reactie van Israëliërs op straat was begrijpelijk. Veel mensen noemden het bezoek alleen onder deze omstandigheden aanvaardbaar. Op andere tijdstippen kon de PLO-leider zich maar beter niet in Israël vertonen, was de algemene mening.

Volgens Israëlische kranten was Arafat oprecht diep geschokt toen hij door de Amerikanen werd ingelicht over de dood van Rabin. Hij kon even geen woord uitbrengen.

Het bezoek was geregeld door Jossi Ginnosar, een voormalige medewerker van de Israëlische geheime dienst Sjien Bet die ook zorgde voor de eerste contacten met de PLO in 1986 toen Sjimon Peres nog premier was.

Het is niet precies bekend of Arafat eerder een bezoek aan Israël heeft gebracht. Hij zou in de jaren zestig in het geheim Tel Aviv hebben bezocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden