Arafat rept over opvolging

RAMALLA - De Palestijnse leider Jasser Arafat heeft voor het eerst in zijn veertigjarig leiderschap twee mogelijke opvolgers genoemd. Hij deed het indirect, door naar procedurele afspraken te verwijzen, maar hij noemde ze wel.

De timing is opmerkelijk, omdat de Israëlische premier Sjaron juist nu er in Washington op aandringt dat de Amerikanen geen zaken meer doen met de Palestijnse leider. De 72-jarige Arafat heeft absoluut geen plannen om terug te treden. Op een vraag over zijn opvolging van het Egyptische tijdschrift Al-Moesawar antwoordde hij, dat parlementsvoorzitter Aboe Ala (alias Ahmed Kureia) het presidentschap zestig dagen zal waarnemen, tot er verkiezingen zal gehouden. En dat PLO-secretaris-generaal Aboe Mazen (Mahmoed Abbas) de PLO zal leiden tot daar een nieuwe voorzitter gekozen wordt.

Arafats uitlatingen zijn opvallend omdat hij de wet die de zestigdaagse overgangsperiode vastlegt, heeft geweigerd te tekenen, deels omdat die wet zijn opvolging regelt. En omdat beide opvolgers bekendstaan als gematigd en gecommitteerd aan het vredesproces.

De Palestijnse leider is met interviews en ingezonden artikelen een media-offensief begonnen. Zo sprak hij gisteren met de BBC, waarbij hij klaagde dat de Israëlische aanvallen en de afgrendeling van de circa 220 Palestijnse enclaves het hem vrijwel onmogelijk maken tegen terrorisme op te treden. Hij zei dat hij ,,zich honderd procent inzet om het geweld te stuiten'', maar dat hij ,,volledig wordt belegerd''. ,,Ik kan mijn strijdkrachten niet van de ene plaats naar de andere sturen.''

Israëlische helikopters vuurden gistermiddag voor de tweede keer in 24 uur raketten af op een gebouw van de Palestijnse overheid in Nabloes op de westelijke Jordaanoever. Woensdagnacht vielen daarbij elf gewonden. De aanval was een vergelding voor een Palestijnse gijzelingsactie in de Joodse nederzetting Hamra, waarbij vier doden vielen, onder wie een 11-jarig kind. De actie is opgeeist door zowel de radicale moslimgroepering Hamas als de Al-Aksa-brigade die banden heeft met Arafats Fatah-beweging.

Om te voorkomen dat ze gewond raakten bij de raketaanval, liet de Palestijnse politie in Nabloes vannacht zo'n gevangen leden van Hamas en Djihad vrij. Uit een gevangenis in Jenin ontsnapten gisteren zeven anderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden