Arafat offert kinderen op

Deze zomer onderhandelden Israëls premier Ehoed Barak met de leider van de Palestijnse Autoriteit (PA) Jasser Arafat in Camp David. Doel: een overeenkomst die een einde zou maken aan het Israëlisch-Palestijnse conflict. Barak kwam met een aanbod dat drie elementen bevatte.

Eén: negentig procent van de Westelijke Jordaanoever zou tot de Palestijnse autonome staat gaan behoren. Twee: het gebied met een paar grote blokken met nederzettingen dicht bij de oude Israëlische grens van 1967 (vóór de Zesdaagse Oorlog) zou bij Israël worden getrokken, maar alle andere nederzettingen zouden worden ontmanteld. Daardoor zou negentig procent van de inwoners van de nederzettingen onder Israëls soevereiniteit komen, de overigen zouden of van de Westoever worden gehaald of onder Palestijns bewind komen. Drie: Jeruzalem zou worden verdeeld tussen Israël en Palestina. De consequentie van Baraks voorstellen was dat de PA een Palestijnse staat kon stichten op de Westoever en in Gaza.

Barak had één voorwaarde. Arafat moest verklaren, in het openbaar, dat daarmee het Israëlisch-Palestijns conflict ten einde zou zijn. Arafat weigerde. Waarom? Omdat Arafat wilde vasthouden aan zijn eis dat ook alle Palestijnen -en hun nakomelingen- die tijdens de eerste Israëlisch-Arabische oorlog in 1948 vluchtten, naar het oude Israël mogen terugkeren. Waarom kan dat niet? Israël binnen zijn oude 1967-grenzen telt zes miljoen inwoners: vijf miljoen Joden, een miljoen Palestijnen. In Libanon, Jordanië, de Westelijke Jordaanoever en Gaza leven nog drie miljoen Palestijnen. Krijgen zij het recht naar het oude Israël terug te keren dan bestaat Israël als Joodse staat niet meer. Dan is Israël niet meer een vluchthaven voor vervolgde Joden en is het niet meer de enige staat ter wereld waar Joden zich kunnen verdedigen zonder afhankelijk te zijn van een niet-Joodse meerderheid.

Camp David mislukte. President Clinton gaf Arafat de schuld van het mislukken. Iedereen wachtte op een nieuwe intifada. De aanleiding kwam met het bezoek van oppositieleider Sjaron aan de Tempelberg, een heilige plek voor joden, christenen en moslims. De rellen die uitbraken uit protest tegen deze 'ontheiliging' van de Tempelberg door het bezoek van de joodse politicus waren het begin van de 'al-Aqsa-intifada' die nu al twee maanden duurt en honderden het leven heeftgekost. Vooral Palestijnen en onder hen veel jongens van tien jaar en ouder.

Zou Arafat Baraks voorstel hebben geaccepteerd dan zou uiteindelijk de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden zijn beëindigd. In plaats daarvan is de volksoorlog weer opgelaaid. Vanuit de Palestijnse gebieden worden Israëliërs en het Israëlische leger bestookt met stenen, molotov-cocktails en allerhande vuurwapens. Niet alleen door volwassen Palestijnen, ook door kinderen van tien, elf, twaalf, dertien, veertien, vijftien en zestien jaar (bekijk de foto's en filmpjes op www.rotter.net/israel, negeer de demagogische onderschriften, en bekijk www.members.home.net/projectonesoul. Oordeel zelf).

Israëls soldaten reageren op alle aanvallen die levensbedreigend zijn. Gestenigd worden is op zich al levensbedreigend, maar als het bij stenen blijft, kiezen zij er vrijwel altijd voor om niet te reageren. Deze terughoudendheid is onmogelijk bij molotov-cocktails, pistolen, bazooka's en machinegeweren. Ook als die worden ingezet door tieners.

Ik word wanhopig van de gegeven situatie. Ik wil niet dat de Palestijnse kinderen sterven. Maar kinderen die wapens gebruiken zijn niet minder gevaarlijk dan volwassenen die wapens gebruiken. Arafat heeft de keuze gemaakt van de Palestijnse kinderen kindsoldaten te maken, die opgeofferd worden in het kader van dit zinloze geweld. Wie weet hoe Israël moet reageren, mag het zeggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden