Arafat kiest voor voetbalpauze

JERUZALEM - Het 'onverwachte' bezoek van Jasser Arafat aan Gaza heeft de internationale media in rep en roer gebracht. Al weken zijn de grote televisiestations in een onderlinge strijd gewikkeld over de beste plekjes voor hun camera's om de historische terugkeer van de PLO-leider aan zijn vaderland vast te leggen. Het probleem is dat ze daarvoor de verkeerde stad hebben gekozen.

INA FRIEDMAN

Tot eergisteren verkeerde iedereen in de veronderstelling dat Arafat het grootste deel van zijn drie-daagse bezoek in Jericho, de hoofdstad van de Palestijnse autonomie, zou doorbrengen. Vanwege de gespannen verhoudingen tussen de PLO en de Jordaanse regering heeft de onvoorspelbare PLO-voorzitter besloten om niet via Jordanië maar via Egypte te reizen en bovendien het gehele bezoek in Gaza te blijven - tenzij hij nog meer verrassingen in petto heeft.

De media voelen zich tamelijk genomen, nu ze al honderdduizenden dollars hebben gespendeerd aan het veroveren van de daken van Jericho en daar al wekenlang hun satelliet-apparatuur hebben uitgestald. De duurste daken met uitzicht op Jericho's centrale plein kosten 3 000 dollar. De cameralieden zelf hebben de nachten doorgebracht in het luxueuze, maar niet goedkope Hisham Palace Hotel: 500 dollar per nacht.

Niet alleen de Amerikaanse, Europese en Japanse stations waren verrast. Ook de gloednieuwe Palestijnse Omroep Autoriteit was hard aan de slag gegaan om een groot perscentrum op te zetten, met alle mogelijke voorzieningen voor de duizenden journalisten die het bezoek aan Jericho zouden verslaan. Zelfs Israël droeg een steentje bij en was op zijn beurt hard bezig vlak buiten de stad een enorm parkeerterrein aan te leggen dat plaats zou bieden aan 2500 auto's.

Woensdag werden al die voorbereidingen plotsklaps gestaakt en sindsdien is iedereen als een gek in de weer om alle mensen en apparatuur naar Gaza te verhuizen. Of de tvlieden daar ook onderdak kunnen vinden is nog maar de vraag, want alle reserveringen voor het Palestina Hotel in Gaza-stad zijn afgezegd om de entourage van de voorzitter te kunnen herbergen.

Ook op alle andere logeeradressen in de stad is beslag gelegd door de PLO. De vaste correspondenten hebben hun eigen connecties ingeschakeld en verblijven bij particulieren. Anderen wacht een minder aantrekkelijk vooruitzicht. “Bij gebrek aan beter zullen onze mensen op de grond slapen en naar de sterren kijken”, aldus Jon Devitt van de BBC.

Nog een oorzaak voor de paniek is dat de meeste journalisten ervan overtuigd waren dat Arafat op zijn vroegst midden juli zou verschijnen. “Veel correspondenten zijn met vakantie vertrokken nu het nog kon”, vertelde Conny Mus, voorzitter van Israëls Buitenlandse persorganisatie. “Nu proberen ze wanhopig een vlucht terug te boeken.” Alleen al vanavond worden er duizend journalisten verwacht, terwijl al duizenden naar Gaza zijn afgereisd. Het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken, hoewel niet officieel betrokken bij het bezoek, heeft een speciaal team in het leven geroepen om assistentie te bieden.

Uiteindelijk heeft een vrij wereldse overweging de doorslag gegeven bij de 'Arafat-toto' - het gespeculeer over de datum van zijn bezoek, dat al vanaf begin mei tot een van de belangrijkste journalistieke bezigheden behoorde: de drie-daagse pauze in de wereldcup waardoor satelliettijd vrijkwam voor uitzendingen uit het Midden-Oosten. “Ik heb al weken geleden iedereen gezegd te letten op het schema van de voetbalwedstrijden”, pochte Ahmed Tibi, een adviseur van Arafat.

Kennelijk hebben de media hun voorkeuren; Arafat, gewaarschuwd voor de tanende steun voor zijn leiderschap, besloot zijn bezoek niet nog langer uit te stellen en de pauze in de wereldcup te benutten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden