Arafat en Rabin komen in Cairo tot afspraken

CAIRO (AP) - De Israelische premier Jitschak Rabin en PLOleider Jasser Arafat hebben gisteren in de Egyptische hoofdstad Cairo hun eerste officiele besprekingen afgerond.

Besloten werd tot het instellen van vier commissies die de details moeten uitwerken van het akkoord over beperkt Palestijns zelfbestuur dat de twee partijen op 13 september in Washington hebben getekend. Rabin en Arafat spraken na afloop ieder afzonderlijk met de pers. Rabin weigerde een verzoek van fotografen om voor het oog van de camera's de hand van Arafat te schudden.

Rabin zei dat de besprekingen zich hadden geconcentreerd op de vraag hoe “de trein in beweging” kan worden gezet in de richting van terugtrekking van het Israelische leger en zelfbestuur voor de Palestijnen in de Gazastrook en Jericho. Arafat noemde de bijeenkomst “nuttig en positief” en sprak de hoop uit dat “wat we op papier hebben gezet ook op de grond” op soepele wijze tot stand gebracht kan worden. Hij zei te hopen dat hij begin volgend jaar in Jericho zit.

Rabin en Arafat zeiden dat de onderhandelingen over de uitwerking van het akkoord door vier afzonderlijke teams zullen worden gevoerd. Een Israelisch-Palestijnse liaisoncommissie komt op 13 oktober in Cairo bijeen. Een tweede commissie ter uitvoering van het “Gaza-Jericho Eerst” plan komt op dezelfde dag bijeen in Taba, een Egyptische plaats aan de grens met Israel. Daarnaast worden de vredesonderhandelingen in Washington voortgezet en wordt een nieuwe commissie gevormd om de economische betrekkingen te regelen.

Arafat zei dat hij Faisal Hoesseini, de leider van de Palestijnse onderhandelingsdelegatie in Washington, heeft benoemd aan het hoofd van een commissie die met Israel over Jeruzalem gaat praten. Rabin had eerst een gesprek met de Egyptische president Hosni Moebarak, die ook aanwezig was bij het gesprek met Arafat.

Rabins woordvoerder Gad Ben-Ari zei dat Rabin en Arafat ook hadden gesproken over het vredesproces in wijdere zin, met name over de impasse in de onderhandelingen met Syrie. Tegen het dagblad Jerusalem Post zei Rabin gisteren dat geheime onderhandelingen nodig zijn in het overleg met Syrie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden