Arafat en Netanjahoe beginnen mogelijk vandaag al met beraad over crisis

ALEXANDRIE, JERUZALEM (AP) - De Palestijnse leider Jasser Arafat en de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe zullen elkaar spoedig, misschien vandaag al, ontmoeten. Dat heeft een anonieme Palestijnse bron verklaard terwijl adviseurs van Arafat en Netanjahoe gisteren geheim overleg voerden om de crisis in het vredesproces te bezweren.

Tot nu toe heeft Netanjahoe tot woede van de Palestijnen geweigerd direct overleg te voeren met Arafat. Zijn adviseur Dore Gold en Arafats rechterhand Mahmoed Abbas zouden elkaar volgens diverse bronnen gisteravond voor de derde keer in drie dagen hebben ontmoet. De ontmoeting zou zijn geweest in het huis van de Noorse bemiddelaar Terje Larsen in Tel Aviv.

De Israëlische minister van buitenlandse zaken David Levi verklaarde dat hij een snelle doorbraak verwachtte bij dit geheime overleg, maar hij zei niet wie beide partijen bij het overleg vertegenwoordigen en waar de onderhandelingen plaatsvinden. “Ik heb de hoop dat er vandaag een akkoord zal worden bereikt tussen de Israëlische regering en de Palestijnse Autoriteit”, zei Levi na overleg met de Egyptische president Moebarak.

Eerder op de dag verklaarde Netanjahoe dat hij bereid was Arafat te ontmoeten als de omstandigheden daarom vroegen. De spanningen tussen Israël en de Palestijnen zijn weer hoog opgelopen omdat de regering van Netanjahoe heeft besloten door te gaan met de bouw van nederzettingen op de westelijke Jordaanoever en een hardvochtig beleid voert over de status van Jeruzalem.

“Deze ontmoeting is niet afhankelijk van data”, zei Netanjahoe op de Israëlische televisie. “Het hangt af van specifieke ontwikkelingen die naar ik hoop in de maak zijn.”

Arafats naaste medewerker Ahmed Tibi was minder optimistisch over een ophanden zijnde doorbraak. “Op belangrijke punten is er geen doorbraak”, aldus Tibi. Arafat en andere Palestijnse leiders hebben geklaagd dat het overleg tussen Gold en Abbas, ook bekend als Aboe Mazen, onbetekenend is. Ze hebben Israël opgeroepen om serieuzer werk te maken van het vredesproces.

Faisal Hoesseini, Palestijns leider in het gefrustreerde vredesoverleg met Israël, heeft gewaarschuwd dat Jeruzalem het “punt van explosie” heeft bereikt door de Israëlische maatregelen die naar zijn zeggen de Palestijnen uit de stad verdrijven. Hij dreigde met het uitroepen van een onafhankelijke staat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden