Arabische staten en PLO terug aan onderhandelingstafel

DAMASCUS/WASHINGTON (AFP, Reuter) - Israel, de Arabische landen en de Palestijnen zullen volgende week dinsdag het vredesoverleg over het Midden-Oosten hervatten.

De Arabische deelnemers besloten gisteren weer deel te gaan nemen aan de onderhandelingen die vier maanden hebben stilgelegen als gevolg van de uitzetting van 400 Palestijnen door Israel.

De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO eiste aanvankelijk ondermeer dat Israel eerst de gedeporteerde Palestijnen weer moest opnemen voor opnieuw over vrede kon worden gesproken. De Arabische staten stelden om die reden de afgelopen weken een definitief besluit over deelname twee keer uit, maar dwongen de PLO uiteindelijk de voorwaarde te laten vallen.

Israel deed op zijn beurt wat water in de wijn. Premier Jitschak Rabin verklaarde gisteren dat de uitgezette Palestijnen sneller kunnen terugkeren dan was voorzien. Op 1 februari liet Jeruzalem 101 ballingen weer het land in, de overigen zouden in fasen terugkeren.

Volgens de Palestijnse gedeporteerden in Zuid-Libanon is het besluit van de Arabische staten en de PLO een "totale uitverkoop" , een zeer gevaarlijke stap die ingaat tegen de wil van het Palestijnse volk.

Het besluit om weer aan de onderhandelingen mee te doen, viel de Palestijnen zeer moeilijk. Voor twee leden van de onderhandelingsdelegatie, Ghassan al-Khatib en Samir Abdullah is de beslissing reden niet naar Washington te gaan.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Warren Christopher prees de Palestijnen in alle toonaarden. Hij zei dat de Palestijnen zullen zien dat de bezetting via onderhandelingen plaats zal maken voor zelfbestuur. Christopher herhaalde dat Washington vasthoudt aan Veiligheidsraadsresoluties 242 en 338 voor een alomvattende vrede in het Midden-Oosten. Hij vatte die als volgt samen: gebieden in ruil voor vrede, erkenning van de politieke rechten van de Palestijnen en veiligheid voor iedereen.

Pag. 5 Arafat door hel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden