Arabische politiebureaus als de arena's van de Romeinen

Christenen en atheïsten verschillen minder van elkaar dan ze misschien denken. In de Oudheid heetten christenen 'atheïstos' omdat ze weigerden te geloven in het stel Griekse en Romeinse goden dat een in mythen vereeuwigde soapopera opvoerde.

Behalve de benaming is er, althans in moslimlanden, nog een overeenkomst: het martelaarschap. De atheïstische en christelijke variant lijken op elkaar. Het moslimmartelaarschap is anders, dat verwerf je door in de heilige oorlog te sneuvelen. Het antieke christelijke martelaarschap daarentegen bestond eruit dat gelovigen zich liever voor de leeuwen lieten gooien dan hun overtuiging te verloochenen.

Het martelaarschap van hedendaagse atheïsten in de moslimwereld lijkt daarop. Sommigen belijden luidkeels hun ongeloof via Facebook of Twitter. Dat kan hun veel ellende bezorgen want Arabische politiebureaus zijn even vreselijke oorden als de leeuwenarena's van vroeger.

In Saoedi-Arabië zit sinds 24 december de liberale denker Turki al-Hamad vast. Hij twitterde: "Onze profeet was gekomen om het geloof van Abraham te corrigeren, nu is het tijd dat het geloof van Mohammed wordt bijgesteld." Er vertoeven nog twee andere Saoediërs in het gevang, omdat ze via Facebook of Twitter vergelijkbare standpunten innamen.

De narigheid beperkt zich niet tot Saoedi-Arabië, zo blijkt uit het rapport 'Freedom of Thought 2012' van de International Humanist and Ethical Union (IHEU). In Tunesië zit Jaber Majeri een gevangenisstraf uit van zeven jaar, ook vanwege Facebook-atheïsme.

De Indonesiër Alexander Aan is een geval apart. Op zijn identiteitskaart moest hij een godsdienst aangeven. De optie 'geen religie' ontbrak, reden waarom hij moslim invulde. Omdat hij bekend stond als ongelovig arresteerden de autoriteiten hem ver- volgens wegens valsheid in geschrifte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden