Arabische Liga wil elke normalisatie stopzetten

Van onze redactie buitenland AMSTERDAM - Beëindiging van de normalisatie van de betrekkingen met Israël en een herstel van de economische boycot tegen dat land: een verbazend eenstemmige Arabische Liga nam zondag deze vergaande besluiten, uit boosheid over het beleid van de regering Netanjahoe.

Formeel gaat het niet om besluiten, want, zo zei een Egyptische diplomaat tegen de Arabische krant Al-Hayat, de raad van de Arabische Liga kan alleen maar aanbevelingen doen en de uitvoering daarvan overlaten aan het 'geweten' van de betrokken regeringen. Syrië had tijdens de bijeenkomst van de Arabische ministers van buitenlandse zaken in de Egyptische hoofdstad Cairo de 'aanbevelingen' een meer verplichtend karakter willen geven, maar kreeg daarvoor geen steun. Toch waren de Syriërs en in hun kielzog de Libanezen zondagavond dik tevreden, ook omdat er een goede kans is dat er binnenkort een officiële Arabische top komt. Op die top kunnen de dan aanwezige staatshoofden wel echte besluiten nemen.

De directe aanleiding voor de bijeenkomst in Cairo, die tot gistermiddag voortduurde, zijn de bouwactiviteiten van Israël in de Palestijnse bezette gebieden, en dan vooral de recente onrust over de bouw van een nieuwe grote nederzetting, op de heuvel die in het Arabisch Djabal Aboe Ghoenaim en in het Hebreeuws Har Choma heet. Israël wil daar 6500 woningen bouwen. Maar de Palestijnse leider Jasser Arafat wees er tijdens de vergadering op dat het probleem zich niet beperkt tot Har Choma. Hij zei dat de Israëliërs onlangs 9000 hectare hebben geconfiskeerd bij het dorp Noebas. Na het optreden van Arafat heerste er grote spanning in de zaal over de vraag wat de volgende spreker zou zeggen, de minister van buitenlandse zaken van Oman. Oman is een van de landen waar Israël een missie heeft. De andere zijn Marokko, Tunesië en Katar. Oman heeft in de loop van de jaren steeds gematigde standpunten ingenomen. Zo was het, naast Soedan, in 1978 het enige Arabische land dat weigerde mee te doen aan de Arabische boycot tegen Egypte, nadat dat land vrede had gesloten met Israël. Maar deze keer trok minister Ben Alawi alle retorische registers open, verwijzend naar de moeilijkheden tussen de joden in Medina en de profeet Mohammed. “Zij hebben de verdragen met God en zijn gezant geschonden”, zei de minister. Maandag gaf hij overigens een ontwijkend antwoord op de vraag of de Israëlische missie in Oman nu ook echt dicht gaat. “Als het nodig is”, zei hij. In de wandelgangen heette het dat twee landen weinig gelukkig waren met de genomen besluiten, maar dat ze daarvoor niet durfden uit te komen.

- Vervolg op pagina 5

Arabieren zetten ook EU onder druk

- Vervolg van pagina 1

De Arabische ministers gooiden nadrukkelijk de deur naar vrede niet in het slot. Ze benadrukten dat vrede een 'strategische keus' keus is.

Onduidelijk was gisteren nog in hoeverre Palestijnen, Egypte en Jordanië gebonden waren aan de 'aanbevelingen' van het beraad in Cairo. Alledrie hebben verdragen gesloten met Israël. Maar ze hebben wel de vrijheid om de 'temperatuur' van hun vrede met Israël te bepalen. Jordanië nam gisteren een 'siberische' maatregel door zijn medewerking in te trekken aan een project voor een gemeenschappelijk Israëlisch- Jordaans vliegveld bij de havensteden Akaba en Eilat.

De eerste test voor de economische boycot komt, als binnenkort het Arabische boycotbureau bijeenkomt in de Syrische hoofdstad Damascus. De aflopen jaren zijn pogingen om het bureau bijeen te roepen mislukt, doordat het vereiste minimumaantal aanwezigen niet werd gehaald.

De Arabische ministers hadden ook een boodschap voor de Europese Unie. De mate van samenwerking daarmee zal voortaan afhangen van de vooruitgang van het vredeproces. De Arabieren dringen al jaren aan op een veel actievere Europese bemoeienis met het vredesproces, terwijl Israël liever Amerika als voornaamste bemiddelaar houdt.

Israëlische hoogwaardigheidsbekleders reageerden met voorspelbare woede op de besluiten van Cairo. Premier Netanjahoe zei: “Ook deze natie heeft zijn rode lijnen.” Hij verzekerde dat de Arabieren Israël nooit met dit soort methoden zullen kunnen dwingen Jeruzalem op te geven. De idee van een nieuwe economische boycot tegen Israël noemde hij belachelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden