Arabische Liga en VS proberen Israël te verleiden tot bouwstop

Van onze redactie buitenland

amsterdam – De Palestijnse president Mahmoed Abbas heeft er bij de Arabische leiders op aangedrongen om de VS onder druk te zetten: zij moeten een Palestijnse staat te erkennen als de vredebesprekingen met Israël mislukken.

Intussen is het juist Frankrijk dat warm loopt voor dat idee. De Veiligheidsraad moet de Palestijnse staat erkennen als het bilaterale overleg strandt, aldus minister van buitenlandse zaken Bernard Kouchner in een vraaggesprek met de Palestijnse krant Al-Ajam.

De Arabische leiders hebben intussen vrijdagnacht de deur voor de besprekingen op een kier gelaten, hoewel Israël vooralsnog bij zijn weigering blijft om de bouw van nederzettingen op de Westoever te staken. Abbas had daarop te kennen gegeven niets te zien in voortzetting van de gesprekken. De Arabische Liga steunt hem daarin, maar geeft tegelijkertijd Israël nog een maand de tijd om tot een hernieuwen van de bouwstop te besluiten.

De VS zouden al een hele lijst met douceurtjes voor Israël hebben opgesteld om premier Netanjahoe ertoe te verleiden de bouwstop te vernieuwen. Omgekeerd is het, met verkiezingen in de VS, nu niet het moment voor Washington om met maatregelen tegen Israël te dreigen.

De Israëlische regering heeft gisteren het controversiële wetsontwerp goedgekeurd dat nieuwe, niet-Joodse burgers dwingt trouw te zweren aan Israël als een ’Joodse en democratische staat’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden