Arabische leiders steunen Libanese regering

(Novum/AP) - Verscheidene Arabische landen hebben het Libanese leger wapens gestuurd om zijn gevechtscapaciteit te vergroten en Arabische regeringsleiders hebben vrijwel eensgezind steun uitgesproken voor de regering in Beiroet. De secretaris-generaal van de Arabische Liga, Amr Moussa, heeft dit dinsdag gezegd.

De regering van premier Fuad Saniora is sinds het afgelopen weekeinde bij Tripoli in Noord-Libanon in een bloedig conflict verwikkeld met een Palestijnse groepering, Fatah Islam. De vijandelijkheden rond en in het Palestijnse vluchtelingenkamp Nahr el-Bared hebben inmiddels ten minste 29 militairen en 21 strijders het leven gekost. Over het aantal burgerdoden bestaat onzekerheid, maar gevreesd wordt dat het in de tientallen loopt.

Moussa wilde niet zeggen welke Arabische staten wapens hebben geleverd aan Libanon of om welke hoeveelheden het gaat, maar zei dat meer wapentuig wordt geleverd als dit nodig is. De Liga gaf een verklaring uit waarin de terreurdaden van Fatah Islam worden veroordeeld en waarin wordt gesteld dat die niets van doen hebben met het Palestijnse vraagstuk of de islam.

Inwoners en hulpmedewerkers hebben grootschalige vernielingen in het kamp gemeld als gevolg van de beschietingen door het leger. Mogelijk liggen tientallen mensen onder het puin.

Normaliter zou de beschieting van een Palestijns vluchtelingenkamp in de Arabische wereld fel zijn veroordeeld, maar dit keer blijven de veroordelingen uit. Palestijnse partijen zoals Fatah, Hamas en Islamitische Jihad distantiëren zich van Fatah Islam, die banden zou onderhouden met Al-Qaida.

De Libanese Hezbollah, die wil dat Saniora snel aftreedt, steunt de rol van het leger bij de handhaving van de orde. De sjiitische beweging is fel gekant tegen soennitische militante groeperingen zoals Fatah Islam.

De Jordaanse koning Abdullah II adviseerde Saniora zijn gezag in geheel Libanon te laten gelden, meldde het Jordaanse persbureau Petra. De Jordaanse regeringswoordvoerder Nasser Judeh zei dat Jordanië niet gelooft dat de Palestijnse zaak door Fatah Islam wordt gediend. Judeh veroordeelde ook de leider van Fatah Islam, Shaker Youssef Abdi, een Jordaniër die wordt gezocht in verband met de moord van een Amerikaanse functionaris.

De coördinator buitenlands beleid van de Europese Unie, Javier Solana, verdedigde het legeroptreden en zei dat de regering in Beiroet tegenover 'een terroristische groepering' staat. Solana riep het leger tegelijkertijd op de veiligheid van de burgers de respecteren.

Alleen Abdel Bari Atwan, hoofdredacteur van het pan-Arabische dagblad Al-Quds Al-Arabi, liet een ander geluid horen. Atwan vergeleek het legeroptreden met 'de reactie van een sterke man die een 4-jarig kind aanvalt dat hem beledigt'. Hij waarschuwde ook dat het geweld van het leger 'voor Al-Qaida de weg plaveit in Libanon, speciaal in de Palestijnse kampen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden