Arabische landen woedend na veto VS over Jeruzalem-motie

JERUZALEM (AFP, DPA, Reuter, AP) - De Arabische landen hebben gisteren met woede en verbittering gereageerd op het veto, dat de Verenigde Staten in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben uitgesproken tegen de resolutie die de Israëlische onteigening van Arabische grond in Oost-Jeruzalem moest veroordelen. Palestijnse onderhandelaars eisten de toekomstige status van Jeruzalem nu al te bespreken in het kader van het vredesproces.

“Misschien is er over een jaar geen land meer om over te onderhandelen”, zei Faisal Hoesseini, de leider van de Palestijnse delegatie, in de marge van een internationale vredesconferentie van 14 landen in het Zwitserse Montreux. Volgens een agenda die in 1993 is overeengekomen, komen problemen waarvoor definitieve oplossingen moeten worden gevonden, pas aan het einde van het vredesproces aan de orde, uiterlijk in mei 1996. Dat zijn, naast de status van Jeruzalem dat door joden èn Palestijnen als hoofdstad wordt opgeëist, de vraagstukken van de vluchtelingen, de joodse nederzettingen en de grenzen.

De Israëlische beslissing 53 hectare Arabische grond in Oost-Jeruzalem te onteigenen, was voor een groep islamitische landen aanleiding een ontwerp-resolutie in de Veiligheidsraad in te dienen. De VS waren het enige land dat zich in de Raad tegen de veroordeling uitsprak. Het was het eerste Amerikaanse veto in vijf jaar tijd. Hoesseini verklaarde dat de VS aan geloofwaardigheid als bemiddelaar in het Midden-Oosten hebben verloren.

De Israëlische delegatieleider in Montreux, Jossi Beilin, zei het voorstel van Hoesseini om het agendapunt 'status van Jerualem' naar voren te halen “zeer interessant” te vinden. Bemiddelaars van andere landen in Montreux achten het onwaarschijnlijk dat de Israëlische regering op het voorstel ingaat.

Hoge ambtenaren van de Europese Unie verklaarden gisteren in Brussel dat wegens het optreden van Israël en de VS mogelijk de ondertekening van een belangrijk handelsakkoord tussen de EU en Israël vertraging zal oplopen. De Europese landen waren al eerder verbolgen over de Israëlische weigering financiële EU-steun toe te laten voor Arabische doelen in Oost-Jeruzalem.

Jasser Arafat, de leider van de Palestijnse autoriteit in de autonome gebieden Jericho en de Gaza-strook, verklaarde dat de Palestijnen “hun geloof in de Amerikanen” hebben verloren. De Jordaanse minister van buitenlandse zaken Abdul-Karim al-Kabariti heeft de Amerikaanse ambassadeur op het matje geroepen. Koning Hoessein en Kabariti overwegen een Arabische top bijeen te roepen om de Israëlische onteigeningen te bespreken. Tunesië weigerde in Montreux de gesprekken met Israël over het uitwisselen van ambassadeurs voort te zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden