Arabische landen ruziën over sancties tegen Irak

TEL AVIV - De Arabische top in Amman is gisteren geëindigd zoals hij is begonnen: met verbale en financiële steun aan de Palestijnen en met onenigheid over Irak.

De secretaris-generaal van de Arabische Liga, Ismat Abdel-Magied, onderbrak een rechtstreekse uitzending van de slotsessie om mee te delen dat de 22 delegaties geen overeenstemming hadden weten te bereiken over het opheffen van de sancties tegen Irak. Koeweit, gesteund door het machtige Saoedi-Arabië, eiste dat Irak allereerst opheldering zou verschaffen over vermiste Koeweitse krijgsgevangenen, zijn excuses zou aanbieden voor de invasie tien jaar geleden, en dat er een 'mechanisme' in het leven zou worden geroepen om herhaling te voorkomen.

De internationale sancties tegen Irak werden tien jaar geleden ingesteld na de invasie van Koeweit door Bagdad. Sommige strafmaatregelen tegen Irak, zoals de inspectievluchten en de 'no-fly zones' zijn ook bedoeld om de Golfstaten te beschermen.

Eensgezinde steun was er wel voor de Palestijnse strijd. De Arabische landen zegden een half miljard gulden toe. Overigens hebben de Palestijnen naar eigen zeggen van de een halfjaar geleden toegezegde twee miljard nog geen zeventig miljoen ontvangen.

De nieuwe Syrische leider, Basjar Assad, noemde het zionisme erger dan het nazisme. Hij 'beloofde' Arafat dat Syrië geen aparte vrede met Israël zal sluiten. De Syriërs waren indertijd woedend op Arafat toen deze achter hun rug om de Oslo-akkoorden met Israël sloot. Sindsdien is hij niet langer welkom in Damascus. Maar de uitgestoken hand van Assad richting Arafat heeft ook een keerzijde. Damascus verwacht dat hij nu niet de onderhandelingen met Israël zal hervatten zonder Syrische goedkeuring.

De top koos de Egyptische minister van buitenlandse zaken Amr Moessa als nieuwe secretaris-generaal. Moessa, fervent Arabisch nationalist, is in Egypte zeer populair. In de nieuwste toptien-hit zingt volkszanger Sjaaban Abdel-Rahiem: ,,Ik haat de Israëliërs en houd van Amr Moessa''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden