Arabieren tot Obama: Nu graag daden

amsterdam –- Mooie woorden, maar nu de daden nog. Dat is de teneur van veel Arabische reacties op de rede die de Amerikaanse president Barack Obama donderdag in Caïro hield. De vrees is dat Israël en de ’zionistische lobby’ niet zullen toestaan dat die daden er ook echt zullen komen.

Onder de indruk van Obama’s rethorische gaven was ook de zelf zeer welbespraakte hoofdredacteur van de in Londen uitkomende krant Al-Quds Al-Arabi, Abd Al-Bari Atwan. Hij moest de redevoering rustig een paar maal inhoudelijk uitpluizen om zich te ontworstelen aan de magie van Obama.

Atwan: „Barack Obama heeft met zijn rede in de grote hal van de universiteit van Caïro bewezen dat hij de Arabieren en de moslims prima begrijpt en weet hoe hij hen moet toespreken. Vandaar dat zijn rede vol stond met vermaningen en verzen uit de Koran en hij ook veel gevoel legde in zijn woorden. Hij sneed alle kwesties aan... zonder iets nieuws te zeggen dat wij of de man van de straat nog niet wisten.”

De ’man van de straat’ krijgt alle ruimte op de website van de satellietzender Arabiyya. Een van de lezers geeft Obama een tik op de vingers, die hij niet zal hebben verwacht. De president noemde de islam heel vriendelijk een ’deel van Amerika’, om duidelijk te maken dat zijn land die godsdienst een plaats had gegeven in de samenleving. Dat is fout, aldus de lezer van Arabiyya: „De islam is geen deel van Amerika, maar Amerika is een klein deeltje onder de grote paraplu van de islam.”

Een andere lezer wijst op de tegenstelling tussen de intelligentie van Obama en de domheid van zijn juichende toehoorders.

De internationale krant Al-Sharq Al-Awsat voorziet problemen voor (of met) zowel Israël als Iran: „Obama kondigt nu een een periode aan van harmonie, dialoog en onderhandeling. Maar voor diegenen die in het verleden profiteerden van de anarchie en het schenden van de regels, Israël en Iran, zal het niet gemakkelijk zijn zich aan te passen bij de nieuwe situatie.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden