Arab Idol verenigt de Palestijnen met zijn stem

reportage | Winnaar tv-show laat heel Gaza glunderen van trots

GAZASTAD - Uit de slaapkamers, de keuken, overal vandaan zijn stoelen aangesleept. De woonkamer barst uit zijn voegen met 38 man. Kinderen zitten vlak voor de tv. Tantes en nichtjes zijn komen opdraven - de familie Ashi kijkt de finale van 'Arab Idol'.

Het opgewonden kabaal, waarin de naam 'Mohammed Assaf' regelmatig valt, verraadt nervositeit. Gaat hun Mohammed winnen? De jongen uit Gaza die de afvalrace van de populaire Arabische talentenshow de afgelopen weken met gemak overleefde, die werd overladen met complimenten van de jury?

Assaf groeide op in het vluchtelingenkamp Khan Younis, zong als jong talentje op bruiloften, en is in korte tijd uitgegroeid tot de held van de Palestijnen; in Gaza én op de Westelijke Jordaanoever. De verbroedering, waarnaar veel Palestijnen sinds de breuk tussen Hamas en Fatah verlangen, is plotseling hier.

Sommigen van de familie Ashi hebben wel twintig sms'jes gestuurd om hem aan de overwinning te helpen. Vooral omdat hij de wereld laat zien dat Palestijnen niet synoniem zijn met geweld. Hij maakt Palestijnen trotser dan Oranje met de wereldtitel zou kunnen doen.

"Assaf! Assaf!", scanderen ze een paar minuten later. Hij heeft gewonnen. "Mabruk!" - ze feliciteren en omhelzen elkaar. En als Mohammed Assaf zijn overwinning opdraagt aan alle Palestijnen die hebben geleden onder de bezetting zeggen ze: "Zie je, hij huilt. Ik zie tranen". Binnen de kortste keren stromen de straten van Gazastad vol. Assafs stem schalt uit autoradio's, overstemd door het getoeter van auto's, sommigen zwaaien met de Palestijnse vlag. Trots en vreugde zinderen door de nacht.

"We zijn blijer dan na de oorlog", zegt een jongeman. "Omdat dit een overwinnig is zonder pijn, zonder doden. En omdat dit een onverwinning is zonder wapens. We hebben gewonnen door muziek."

De politie van Hamas ziet het lijdzaam aan. Voor de radicaal-islamistische beweging die Gaza bestuurt is Assaf al weken een hoofdpijndossier. Sommigen binnen Hamas keuren zijn optreden in de mondaine sterrenshow ten strengste af als 'haram' - verboden volgens de Koran. Anderen beseffen dat de populariteit van Assaf oneindig veel groter is dan die van Hamas, en dat de regering er beter aan doet hem niet al te nadrukkelijk te veroordelen.

Hamas-premier Haniyeh heeft zich dus stilgehouden de laatste weken. In tegenstelling tot de Palestijnse president Abbas, van Fatah, die belde om hem succes te wensen. Assaf heeft al beloofd dat hij drie concerten geeft op de Westelijke Jordaanoever. Maar daar moeten de Israelische autoriteiten toestemming voor geven. Hamas liet gisteren weten een officieel welkom voor hem te organiseren. Er zit niets anders voor ze op.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden