Apple-topman: Terrorisme geen excuus voor schenden privacy

Tim Cook:
Tim Cook: "Consumenten hebben op dit moment nog niet helemaal door wat er gebeurt. Op een dag begrijpen ze dat wel en dan zullen ze zwaar beledigd zijn."Beeld REUTERS

Terrorisme is verschrikkelijk, maar het is volgens Apple-topman Tim Cook geen excuus om het recht op privacy te negeren. "We moeten niet toegeven aan paniekzaaierij."

Het is geen geheim dat persoonlijke informatie van mensen wereldwijd wordt doorverkocht, vertelde Cook in een interview met de Britse krant The Telegraph. "Maar consumenten hebben op dit moment nog niet helemaal door wat er gebeurt. Op een dag begrijpen ze dat wel en dan zullen ze zwaar beledigd zijn."

Apple verschilt op dit punt flink van technologiebedrijven zoals Google, dat openlijk toegeeft dat het meeleest met de mailtjes van haar gebruikers, en Facebook, dat foto's en teksten van gebruikers door mag verkopen.

'Privacy is een mensenrecht'
Maar ook van bemoeizuchtige overheden hoeven we volgens de opvolger van Steve Jobs niet alles te pikken. "Niemand van ons zou moeten accepteren dat de overheid of een bedrijf of wie dan ook toegang heeft tot al onze privé-informatie. Dat is een fundamenteel mensenrecht. We hebben allemaal recht op privacy. We moeten niet opgeven. We moeten niet toegeven aan paniekzaaierij."

Zelfs terrorisme is volgens de bestuursvoorzitter geen excuus. "Terrorisme is verschrikkelijk en moet gestopt worden." Maar met het opeisen van informatie over bijvoorbeeld Apple-klanten en het tegengaan van informatieversleuteling maak je het Westen volgens hem niet veiliger. "Terroristen versleutelen hun informatie. Zij weten wat ze moeten doen. Als wij [gegevens van consumenten] niet versleutelen, zijn goede mensen de dupe." Diep van binnen weten ook de veiligheidsdiensten dit, gelooft Cook.

'Het gaat om doen wat juist is'
Lonkt het dan nooit, flink geld verdienen met al die data? "Zouden we een hoop geld kunnen verdienen met het verkopen van informatie van klanten? Natuurlijk kan dat. Maar het leven draait niet om geld, het leven gaat om doen wat juist is." Aldus de topman van het bedrijf dat het afgelopen kwartaal met 74,5 miljard dollar de grootste winst maakte die een beursgenoteerd bedrijf ooit behaalde.

Maak Apple haar woorden ook waar? In 2013 kreeg het bedrijf maar één uit vijf sterren in een vergelijking waarin werd gekeken hoe goed bedrijven klantinformatie afschermen van de overheid. Maar in 2014 kreeg het bedrijf wel vijf sterren. In hetzelfde jaar werd ook een grote hoeveelheid naaktfoto's gestolen van beroemdheden die de foto's online hadden opgeslagen in Apples iCloud. Hier viel Apple echter weinig te verwijten, zegt het bedrijf zelf, omdat eerst de wachtwoorden van de slachtoffers waren gestolen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden