Weblog

Apple aanklagen? Mijn panelen stonden niet op het zuiden...

Bijna goed: de schaduw valt nagenoeg recht naar achteren. Rechtsonder is nog te zien hoe de panelen tot voor kort hebben gestaan.

Als ik in de VS zou wonen, zou ik nu zeker een 'goedbedoelende' advocaat, of een heel regiment daarvan, op m'n stoep krijgen. Mijn zonnepanelen hebben minder stroom opgewekt omdat ze niet goed op het zuiden stonden. Met dank aan m'n iPhone.

Hoeveel kWh ik ben misgelopen weet ik niet. Maar daar zou het in de VS waarschijnlijk ook niet om gaan. Louter de psychische dreun dat de panelen waar ik zo vurig naar verlangde niet optimaal hebben gepresteerd, moet al genoeg zijn voor een flinke claim. Maar ik ben geen Amerikaan, en heb te weinig last van psychische dreunen. Dus voor deze keer komt Apple er nog genadig vanaf :))

Goed kompas
Les één voor wie zonnepanelen op een plat dak gaat plaatsen: zorg voor een goed kompas. Dat had ik mei vorig jaar niet. Probleem, want de panelen moeten liefst pal op het zuiden staan. Maar ik bedacht me net op tijd dat mijn iPhone een ingebouwd kompas heeft. En ja hoor, die gaf keurig aan waar het zuiden moest zijn.
Omdat ik toch al had besloten de panelen een beetje te verschuiven, wilde ik deze zomer nog eens checken of ze wel echt goed geöriënteerd stonden. Mijn iPhone gaf dit keer niet thuis: diverse verwarrende uitslagen. Ik denk dat de, nu actieve, panelen voor verstoring van het magnetisch veld zorgen.

Halverweg de zonnedag
Hoe kom je er dan achter waar het zuiden precies ligt? Plotseling ging het bij me dagen. In Trouw staat elke dag hoe laat de zon opkomt en onder gaat. Precies halverwege die tijden moet de zon volgens mij in het zuiden staan, bedacht ik.
Vandaag bijvoorbeeld: zon op: 07:07, zon onder: 20:03; de zonnedag duurt dus 12 uur en 56 minuten. De helft daarvan is 6 uur en 28 minuten. De zon staat dus in het zuiden om 07:07 plus 6 uur en 28 minuten, oftewel 13:35 uur.
Ik moet de panelen dus zo plaatsen dat 5 over half twee de schaduw van de panelen recht achter de panelen valt.
Nou, dat was dus een ander zuiden dan mijn iPhone vorig jaar heeft aangegeven. De panelen stonden dankzij Apple iets te oostelijk gericht, op zo'n 165 graden in plaats van 180 graden...

Om de scherpslijpers maar voor te zijn: er zit nog een kleine fout in mijn zuiden. De tijden in Trouw voor zonsopgang en - ondergang gelden voor De Bilt. Bergen ligt iets westelijker, en de zon komt bij mij 1 a 2 minuten later op en staat dus ook 1 of 2 minuten later pal in het zuiden. Maar dat verschil valt weg in de foutmarge van mijn 'schaduw-truc'...

60 kWh erbij?
Of ik veel stroom ben misgelopen door de wat oostelijke oriëntering, kan ik niet goed achterhalen. Volgens Solar-id leveren panelen die pal op het oosten staan gericht (op 90 graden) 15 procent minder stroom dan indien ze pal op het zuiden staan. Bij mij stonden ze op 165 graden en dat is 15 graden verschil met pal zuid. Die 15 graden zijn een zesde van de 90 graden verschil tussen pal zuid en pal oost. Zou ik dus een zesde van 15 procent, 2,5 procent, zijn misgelopen? Dat zou op de 2500 kWh van mijn eerste jaar 60 tot 70 kWh zijn. Toch mooi als ik die er nu bij ga krijgen...
Die extra kWh's komen ook nog eens bovenop de pakweg 100 kWh extra die ik al denk te krijgen door minder schaduw-verlies. Met 150 kWh méér stroom, dertig euro, 20 jaar lang elk jaar opnieuw, heb ik mezelf het afgelopen weekeinde een aardig arbeidsloon bezorgd...

Benieuwd naar meer energiezaken? Volg me op Twitter via @VincentDekker4.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden