Apple: '5.000 dataverzoeken in afgelopen halfjaar'

null Beeld ap
Beeld ap

Tussen december 2012 en mei 2013 is Apple vier- tot vijfduizend keer door Amerikaanse overheidsinstanties verzocht tot het overhandigen van gebruikersinformatie. Dat heeft het Amerikaanse technologiebedrijf vandaag bekendgemaakt in een verklaring. In totaal gaat het volgens Apple om 9,000 tot 10,000 accounts of apparaten waarvan gegevens zijn opgevraagd.

Thomas van der Kolk

Apple heeft naar eigen zeggen toestemming van de Amerikaanse veiligheidsautoriteiten gekregen om een deel van deze informatie vrij te geven. Enkele dagen eerder openbaarden Microsoft en Facebook ook al hun dataverzoeken. Aanleiding is het nieuws dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA toegang kreeg tot de gegevens van de grote Amerikaanse internetbedrijven. Dat zou gebeuren in het kader van de nationale veiligheid en terrorismebestrijding.

Opsporing
De gegevens van Apple gaan echter niet alleen over de NSA. Het grootste deel van de dataverzoeken werd gedaan naar aanleiding van bijvoorbeeld vermissingen of de opsporing van criminelen. Google en Twitter hadden eerder al kritiek op de cijfers van Microsoft en Facebook omdat ze geen onderscheid maken in het soort verzoeken, en die kritiek gaat dus ook op voor de cijfers van Apple.

Apple benadrukt dat er geen 'berg aan persoonlijke gegevens' van gebruikers wordt bewaard of verstrekt. Gesprekken die worden gevoerd via berichtendienst iMessage en videodienst FaceTime zijn zodanig versleuteld dat niemand er toegang toe heeft, ook Apple zelf niet, aldus het bedrijf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden