Applaus voor onverbeterlijke populist

,,Waarom is Chelsea Clinton zo lelijk? Omdat ze het kind is van Hillary en Janet Reno.'. Het zijn zestien woorden, die John McCain vorig jaar zomer als 'grap' uitsprak op een geldinzameling voor zijn verkiezingscampagne. Voor deze smakeloze dijenkletser ten koste van de presidentsdochter heeft de senator, tot zijn krediet gezegd, uitgebreid schriftelijk zijn excuses gemaakt aan de Clintons. Maar het incident komt zeker weer in de publiciteit als McCain steeds betere kansen maakt om in het najaar als republikeinse kandidaat voor het Amerikaanse Witte Huis aan te treden tegen Al Gore.

Vanaf het ogenblik dat hij een succesrijke campagne voerde in de eerste voorverkiezingsstaat New Hampshire heeft McCain een free ride gehad van de gevestigde Amerikaanse media. Overal waar volle zalen met geestdriftige kiezers vallen voor deze 'verfrissende' rivaal van George Bush -en Gore- volgen de verslaggevers in evengrote getale. Want de senator is zo gemakkelijk te benaderen. In zijn bus, de Straight Talk Express, bijvoorbeeld. Alles wat McCain zegt mag aan hem worden toegeschreven.

Zoals die uitspraak dat hij altijd al heeft geweten dat er homo's in de Amerikaanse strijdkrachten hebben gediend. En waarom dan wel? Ik heb als marine-officier met ze gewerkt en herkende ze aan hun gedrag, zegt hij. Het is zeker subtieler dan joden herkennen aan hun neus, negers aan hun grote piemel of chinezen aan hun passie voor vuurwerk. Maar het is wel degelijk een vorm van stereo-typeren. Een enkele verslaggever fronste de wenkbrauwen, maar de meeste 'jongens en meiden in de bus' zagen er geen kwaad in. Zo praat de senator nu eenmaal; hij is recht-door-zee en maakt van zijn hart geen moordkuil.

Zoals hij tot voor enkele dagen het woord 'spleetogen' gebruikte voor Aziaten. Niet eenmalig of per ongeluk, maar gewoon als aanduiding. De excuses werden bij bosjes aangedragen. Kijk, het heeft allemaal te maken met die 5,5 jaar dat McCain als krijgsgevangene in het 'Hanoi Hilton' heeft gezeten, waar zijn Noord-Vietnamese bewakers hem beestachtig hebben behandeld. Zo, dat hij meermalen op het punt heeft gestaan om zich op te hangen. Maar er leven in de Verenigde Staten minstens tien miljoen Amerikaanse burgers of kiezers, die 'spleetoog' even minachtend vinden als zwarte Amerikanen een hekel hebben aan de term 'nikker' en homo's aan de kwalificatie 'flikker'. En omdat er in Washington en Californië -twee voor McCain belangrijke staten- veel Aziatische Amerikanen wonen, heeft de senator het woord 'gook' (spleetoog) nu uitgebannen.

Die hele campagnefinanciering interesseert de doorsnee Amerikaan niets, maar iemand die 'het systeem' tart, dat vindt hij prachtig. En dat die hemelbestormer -voor de term Don Quichotte is het voorlopig nog even te vroeg- ook nog eens een gemaltraiteerde Vietnamheld is, maakt het droombeeld van Superman 2000 compleet. McCain gaat alles wat niet deugt in de VS veranderen. Van het belastingsysteem tot de sociale zekerheid. De republikeinse elite denkt daar anders over. Voor hen is hij een spelbreker. Twee jaar geleden heeft de elite zijn kaarten en zijn geld gezet op George W. Bush. En dat scenario mag niet worden verstoord. Vandaar dat geen middel onbenut zal worden gelaten om McCain af te branden. En hoe smerig het kan, is in South Carolina al gebleken waar een christelijke charlatan als Pat Robertson -met succes- McCain heeft verketterd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden