Applaus voor bisschop, verdriet bij Acht Mei

AMSTERDAM - Met toeters en bellen werd de conservatieve boerenzoon Antoon Hurkmans zaterdag in Den Bosch tot bisschop gewijd. Iedereen die voor de rooms-katholieke kerk meetelt was uitgenodigd, in totaal 2 500 man.

De welwillende houding waarmee Brabant de opvolger van Ter Schure ontving, bleek ook na de dienst toen Hurkmans van de kathedraal naar het bisschoppelijk paleis aan de overkant van de Parade wandelde. Moest Ter Schure zich dertien jaar geleden door een heus politiekordon laten beschermen, Hurkmans, voorafgegaan door vendelzwaaiers, oogstte gisteren louter applaus.

De nieuwe bisschop is niet minder conservatief dan Ter Schure, en ook de gewone katholieken zijn nog steeds hetzelfde: de meesten hebben niet veel op met de conservatieve kerkelijke moraal. Maar het klimaat van protest en actie is verdwenen.

Dat werd zaterdag pijnlijk duidelijk in Maastricht, waar de kritische katholieken van de Acht-Meibeweging hun jaarlijkse toogdag hielden. Ze eisten allerlei tegenwoordig vanzelfsprekende zaken zoals gelijke rechten voor vrouwen. Maar er kwamen krap vierduizend, vooral oudere mensen op af. Veel van hen 'verwond en boos' over de knellende kerkelijke leer, die hen ooit dierbaar was.

De bisschoppen lijken de tijdgeest goed aan te voelen: zij lieten deze losers links liggen. Ze gingen niet in op de uitnodiging van Acht Mei om naar Maastricht te komen, en nodigden ook geen vertegenwoordigers van Acht Mei uit in Den Bosch.

“Als nieuwe vormen te lang uitblijven, bloedt een beweging dood”, constateerde H. Baars, de nieuwe voorzitter van de Acht-Meibeweging. Maar de bisschoppen moeten volgens hem niet te snel in het vuistje lachen. “Gaat het slecht met de parochies, dan gaat het dus slecht met Acht Mei.”

- Meer nieuws op pagina 6

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden