Applaus voor Aboutaleb bij begin PvdA-congres

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam.Beeld ANP

PvdA-burgemeester Ahmed Aboutaleb en PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch kregen vandaag applaus van de PvdA-leden aan het begin van het tweedaags partijcongres in Utrecht. Datzelfde gold voor de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Ze ontvingen het applaus voor hun optreden na de aanslagen in Parijs.

Aanleiding waren de inleidende woorden van PvdA-voorzitter Hans Spekman bij het congres. Die stelde dat het congres in het teken staat van de recente gruwelijkheden en aanslagen in Parijs. Spekman zei dat moordende terroristen niet zijn te tolereren. Hij pleitte voor een samenleving 'waar we het met elkaar weten te rooien' en die niet 'in een neerwaartse spiraal' terecht komt. Spekman zei in dat kader 'heel erg trots' te zijn op Marcouch, Aboutaleb en Van der Laan.

Het PvdA-congres spreekt vandaag onder meer over ledendemocratie en over een rapport van oud-fractievoorzitter Ad Melkert over hoe Nederland op een sociaaldemocratische manier uit de crisis kan komen. De eerste dag wordt afgesloten met een speech van vicepremier Lodewijk Asscher.

Het zwaartepunt van het congres ligt op zondag met stemmingen over actuele moties, onder meer over de vrije artsenkeuze en een speech van partijleider Diederik Samsom. Ook wordt zondag de kandidatenlijst voor de Eerste Kamerverkiezingen vastgesteld, waarbij Senator Ruud Koole een poging gaat doen alsnog op een verkiesbare plaats te komen.

Directe invloed

Leden krijgen binnen de PvdA meer directe invloed en worden minder afhankelijk van de afdelingen en afgevaardigden. Dat is het resultaat van stemmingen op het PvdA-congres zaterdag in Utrecht.

Leden krijgen zoveel mogelijk de kans om via internet te stemmen. Bij verkiezingen voor een nieuwe partijleider of voorzitter, maar ook live tijdens congressen. Elk lid krijgt ook het recht een onderwerp te agenderen of een amendement in te dienen, mits er de steun is van vijftig handtekeningen.

PvdA-voorzitter Hans Spekman pleitte voor diepgaandere debatten, maar niet per se over veel meer onderwerpen. De partijtop wil het aantal amendementen op congressen beperken. In het verleden liep dat wel eens op tot meer dan duizend. Maar die beperking zinde het congres niet. Een voorstel van het partijbestuur om het aantal amendementen per agendapunt te maximeren op vijf, werd weggestemd.

Hans Spekman houdt een toespraak aan het begin van het tweedaags partijcongres van de PvdABeeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden