Applaus na vrijspraak van gezinsvoogd Savanna

De gezinsvoogd van Savanna is niet schuldig aan de dood van het driejarige meisje. Ze maakte wel ernstige fouten, oordeelde de rechter.

Harriët Salm

Er werd luid geklapt gisteren in de rechtszaal, nadat de gezinsvoogd van peuter Savanna werd vrijgesproken van schuld aan de zware mishandelingen van het meisje. Het driejarige meisje overleed in 2004 door verstikking en ondervoeding.

De klappende collega’s van de gezinsvoogd waren uit het hele land naar de rechtbank in Den Haag gekomen. Volgens Ton Moolenaar, voorzitter van de Belangenvereniging voor medewerkers van Bureau Jeugdzorg, was het applaus „een ontlading van alle spanning rond dit proces. Hoe deze gezinsvoogd gehandeld heeft, is niet uniek, zo deden we het allemaal in die tijd. Daarom is de vrijspraak voor ons heel emotioneel.”

Toch was de rechtbank niet mild over het handelen van de gezinsvoogd. Hoewel zij zich ’bovenmatig’ heeft ingespannen voor het gezin, heeft zij niet gedaan ’wat van haar kon en mocht worden verwacht’.

Zij hield vast aan haar eigen waarneming, ook als andere hulpverleners anders meldden. Ze zag wel dat Savanna blauwe plekken had, er soms erg bleek uit kon zien en kringen onder haar ogen had, maar geloofde telkens de verklaringen van haar psychiatrisch zieke moeder.

Maar de rechtbank concludeerde dat er geen oorzakelijk verband is tussen deze nalatigheid en de zware mishandelingen van het meisje. Juist in de periode vlak voor de dood van het kind kreeg de gezinsvoogd positieve signalen van hulpverleners over de toestand in het gezin.

De ondervoeding van het kind, waar de moeder en stiefvader van Savanna schuldig aan zijn, waren zodoende ’niet voorzienbaar’.

Wiel Janssen, woordvoerder namens alle Bureaus Jeugdzorg, applaudisseerde niet. „Ik kon het niet, het lot van dit kleine meisje laat mij niet koud. Maar ik begrijp de emotie van de collega’s wel. Dit is ingewikkeld werk. Je moet moeilijke afwegingen maken. Deze rechtszaak waarbij een gezinsvoogd voor fouten wordt vervolgd, heeft daarom voor veel onrust gezorgd in de sector”, aldus Janssen.

Hij zegt dat de jeugdzorg veel geleerd heeft. „We stellen tegenwoordig veiligheid van het kind hoger dan het belang van de ouders. Kinderen worden sneller uit huis gehaald. Gedragsdeskundigen begeleiden gezinsvoogden. En de maatschappij ziet in dat er geïnvesteerd moet worden in de jeugdzorg.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden