null Beeld
Beeld

TaalTon den Boon

Appen, smombie en instaslet: hoe sociale media het afgelopen decennium onze taal verrijkten

Het tweede decennium van de 21ste eeuw zit er bijna op. Het was een periode waarin technologische vernieuwingen onze woordenschat sterk hebben uitgebreid. Zo hebben we nieuwe vormen van communiceren gekregen. Naast praten, corresponderen, mailen, chatten en twitteren kunnen we nu ook instagrammen, snapchatten en whatsappen.

Je kunt het je haast niet voorstellen, maar tien jaar geleden bestonden die woorden nog niet. Whatsappen stond voor het eerst in maart 2011 in een Nederlandse krant en werd in oktober 2012 in Van Dale op genomen. De verkorting appen maakte een jaar later haar opwachting in het woordenboek. Woorden als appgroep en groepsapp, die u nu doodgewoon vindt, waren er tien jaar geleden nog niet, evenmin als instaslet (aandachtsgeile persoon die veel foto’s op Instagram zet) en smombie, een ‘smartphonezombie’ (iemand die altijd op zijn smartphone zit).

Zelfs de tegenheden van de nieuwe technologie hebben een naam, zoals appnek (vergroeide ruggengraat door overmatig gebruik van apps op de smartphone) en socialbesitas (dwangmatig gebruik van sociale media).

Veel van de honderden nieuwe taalvormen die betrekking hebben op sociale media vinden hun oorsprong in het Engels. We hebben ze geïmporteerd en ze worden als leenwoorden beschreven in Nederlandse woordenboeken. Naast de sociale media hebben ook andere ontwikkelingen het afgelopen decennium bijgedragen aan de verandering van onze woordenschat, zoals klimaatverandering en diversiteit. Daarover meer in de taalrubrieken van de komende zaterdagen in december.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden