Appeltaart

Karin Luiten maakt het lekker zélf. Tips: karin@kokenmetkarin.nl

Klapzoenen, papillotten en zelfgebakken 'keekjes'

Uit een pakje:

Honig mix voor appeltaart

Tarwebloem, suiker, rijsmiddel (E450, E500), zout.

Zelf toevoegen: 75 g rozijnen, 150 g margarine of roomboter, 1 ei, 1 kg zachtzure appels, 50 g suiker, 2 à 3 theelepels kaneel.

Verjaardagen, tja. Nee, dan vroeger. Als kind was het tenminste nog een Grote Gebeurtenis. Al weken was je nerveus en ging je rondsnuffelend door het huis waar of het cadeau verstopt was, of nog liever: de cadeaus. De avond ervoor niet kunnen slapen, zowel van de zenuwen als van de katoenen papillotten in je haar die voor feestkrullen moesten zorgen. De dag zelf in je mooiste, uiteraard nieuwe jurk trakteren in de klas. Meestal op zelfgebakken cakejes ('keekjes') of slagroomsoesjes. Obesitas bij de jeugd moest nog worden uitgevonden en er was nog geen sprake van schoolbestuuroekazes dat alleen traktaties in de vorm van appels en mandarijnen waren toegestaan. Het huis hing vol slingers, de felicitaties en klapzoenen vlogen je om de oren, de postbode bracht stapels kaarten, oma stopte je extra geld toe en je mocht kiezen wat je die avond wilde eten. Dát waren nog eens tijden. Mijn breekpunt kwam toen ik een jaar au pair was in Zwitserland en van 'mijn mevrouw' op mijn achttiende verjaardag, voor haar een dag als alle andere, pas zó laat vrij kreeg dat ik niet eerder dan half tien 's avonds kon aanschuiven bij het feestdiner dat vrienden voor mij hadden gekookt. In één klap was ik in de volwassenheid beland, waar kinderlijke opwinding over je verjaardag verleden tijd is. Sindsdien is het behelpen. Verjaarsvisitekringetjes met koffie en taart? Aan mij niet besteed. Maar speciaal voor alle jarigen trakteer ik vandaag op appeltaart. In extra feestelijke, rijkgevulde uitvoering.

Zelf maken?

Nodig voor acht personen

:

Voor het deeg:

250 g zelfrijzend bakmeel

125 g suiker, 125 g zachte boter

1 ei, snufje zout

Voor de vulling:

2 grote friszure appels (bijv. Jonagold)

100 g gedroogde abrikozen

100 g gedroogde pruimen

100 g rozijnen

75 g gemengde noten (bijv. walnoten, cashewnoten, hazelnoten, pecannoten)

2 theel kaneel

1 el melk of losgeklopt ei

boter + bloem voor invetten vorm

Rooster de noten goudbruin in een minuut of 8-10 in de oven terwijl die op staat te warmen tot 175 °C. Laat afkoelen en hak grof. Deeg: mix eerst ei en suiker, klop dan bakmeel en zout erdoor tot het een soort zand is, kneed tenslotte snel de stukjes boter erdoor. Laat de deegbal in de koelkast een half uur rusten. Vulling: Snij appel, abrikozen en pruimen in stukjes. Meng in een grote kom met rozijnen, gehakte noten en kaneel. Samenstellen: Vet een springvorm (Ø 22 cm) in met boter en bepoeder met bloem. Gebruik ¿ van het deeg om een bodem inclusief opstaande rand te boetseren. Vul met appelmix. Gebruik de rest van het deeg voor een dartel ruitpatroon bovenop. Kwast in met wat melk of losgeklopt ei voor de glim. Bak iets onder het midden van de oven gaar en goudbruin in ± 50 minuten.

Tips
Ruitjespatroon? Rol stukjes deeg uit tot rolletjes, duw plat en leg ze kruislings op de taart.

Anti-zompige bodem? Bestrooi de deegbodem eerst met een verkruimeld beschuitje.

Met een tic: neem boerenjongens (rozijnen) of boerenmeisjes (abrikozen) op brandewijn.

Lekker erbij: geklopte slagroom, losgeroerde crème fraîche of mascarpone met citroenrasp.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden