Appeltaartjes met kaas

Appeltaart (Trouw)

Nee hè, denkt een Nederlander, appeltaart met kaas? Maar wat zegt men in het Engelse Yorkshire? ’An apple pie without cheese is like a kiss without a squeeze’ – een appeltaart zonder kaas is als een kus zonder omhelzing.

Daar gaat er Wensleydale in, een kaassoort dat in Nederland niet te koop is. In Kent combineren ze appel met suiker en Cheddar. Eigenaardig voor ons gevoel? Zo niet in de Middeleeuwen, toen honing en suiker als kruiderij werden gebruikt. Gezoete gerechten werden pas in de 17de eeuw verbannen naar het dessert, omdat men dacht dat je binnenste ervan ging gisten. En zo werd dit ouderwetse baksel een nagerecht. Een glas Schotse whisky ernaast en je bent aan pakken toe.

Uisnippers glazig bakken in de boter. Laten afkoelen. Blokjes appel mengen met kruiderij en honing.

Het vet onder deksel laten smelten in water met zout. Van het vuur af bloem en eierdooier erbij roeren, terugzetten en blijven roeren tot het deeg in brokken van de bodem loslaat. Zodra het hanteerbaar is kneden tot een stevig deeg.

Oven voorverwarmen op 200ºC.

Op een bebloemd werkvlak het lauwe deeg heel dun uitrollen. Zes rondjes uitsteken van 15 cm. De afsnijdsels opnieuw uitrollen, daaruit 6 rondjes van 9 cm steken. De putjes in de vorm plooiend vullen met de grote cirkels. Bestrijken met losgeklopt eiwit.

Vullen: eerst een schepje ui, dan een dotje kaas, dan appels en ten slotte weer kaas. In de kleine rondjes middenop een kruis snijden. Met losgeklopt ei bestrijken. Bestreken kant op de vulling leggen, randen goed aandrukken, kruis openvouwen zodat een gaatje ontstaat. Met losgeklopt ei bestrijken.

Bakken: 25 minuten op de onderste richel van de oven. Laten afkoelen in de vorm. Op kamertemperatuur serveren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden