Appel tot kleine oecumene Nederlands Dagblad maakt een kiertje

Van onze kerkredactie

In het 'Gereformeerd Appel 1992' verheugen de ondertekenaars zich over de groeiende plaatselijke contacten tussen leden van de drie kerken en de berichten over goede en hartelijke samensprekingen. Maar de betrokken kerken zijn er tot dusver niet in geslaagd "de hartelijke eenheid van de heilige, algemene, christelijke kerk, de gemeenschap der heiligen, gestalte te geven als een teken van Gods Koninkrijk." Dit klemt temeer nu de samenleving zich in deze tijd van secularisatie en ontkerkelijking steeds meer ontdoet van wat nog aan het christelijk geloof of de christelijke norm herinnert, aldus het appel dat onder meer is ondertekend door RPF-senator prof.dr.ir. E. Schuurman, burgemeester J.P.M. Rietkerk van Genemuiden en dr. A.Th. van Deursen, hoogleraar aan de Vrije Universiteit. De initiatiefnemers houden op zaterdag 29 augustus een gezamenlijke gebedssamenkomst in Amersfoort. Zij vragen de drie kerken de zaak van de kerkelijke eenheid een dag later in de gebeden te gedenken.

Als ware het een eerste vrucht van dit appel van de 'kleine oecumene' heeft het Nederlands Dagblad, bolwerk van de Gereformeerde kerken vrijgemaakt, de statutaire eis laten vallen dat haar redacteuren lid moeten zijn van deze kerken. Voortaan hoeven zij slechts instemming te betuigen met de Heilige Schrift en de Drie Formulieren van Eenheid en moeten zij lid zijn van een kerkgemeenschap die deze Drie Formulieren als grondslag voor haar belijden aanvaart.

Concreet betekent dit dat bijvoorbeeld belijdende christelijke gereformeerden, Nederlands gereformeerden en leden van hervormde gemeenten van de gereformeerde bond voortaan niet meer bij voorbaat uitgesloten zijn als redacteur. Overigens moeten ook de niet-vrijgemaakte redacteuren zich schikken naar de hoofdredacteur, die verantwoordelijk is en blijft voor het handhaven van het gereformeerde karakter van de krant.

Hoofdredacteur J.P. de Vries verwijst niet naar het 'Gereformeerd appel 1992', wel naar de zeer praktische argumenten voor het kiertje dat nu in de vrijgemaakte zuil is aangebracht. De ontwikkeling van het abonneebestand bij het orthodoxe gereformeerde dagblad baart enige zorg. Niet ieder vrijgemaakt gezin of vrijgemaakte alleenstaande is als vanzelf geabonneerd. Het blad mikt daarom ook op mensen uit de rest van de gereformeerde gezindte.

Eenzelfde discussie speelt zich af in het GPV, politieke partij van de vrijgemaakte gereformeerden. Ook daar is de vraag hoever de partij zich open kan stellen zonder haar beginselen en identiteit prijs te geven.

Tot dusver zijn de vrijgemaakte gereformeerden ook in de 'kleine oecumene' altijd minder toeschietelijk dan de christelijke en Nederlands gereformeerden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden