Apparaten die weten waar ze uithangen

Technologische ontwikkeling gaat zo hard dat niemand zich er meer over verbaast. Als een of ander bedrijf morgen een product op de markt brengt dat lokaal de zwaartekracht omkeert zodat liften niet meer nodig zijn, dan vinden de meeste mensen dat waarschijnlijk heel aannemelijk.

U knikt eens waarderend, stelt vast dat u zo’n apparaat wel wilt hebben en vraagt wanneer het precies te krijgen is en wat het gaat kosten.

Iets meer down to earth dan zwaartekracht 2.0 maar toch revolutionair, is de manier waarop geografische informatie in opmars is. Sinds Google Maps en Buienradar zijn we eraan gewend geraakt dat we gemakkelijk plaatsen kunnen opzoeken en Erwin Krol niet meer nodig is om te zien wat voor weer het ergens is. Maar dit is pas het begin. Een ware geografische revolutie is zich aan het voltrekken.

Google loopt – natuurlijk – voorop. Wie op Google Maps een adres in Amerika opzoekt, kan op ’straatweergave’ klikken om een foto van die straat te zien. Google is net begonnen om foto’s te maken van straten in Europa, ook in Nederland. Het is niet alleen op te zoeken wáár iets is, zelfs hoe het er daar uitziet is geen geheim meer.

Maar de toekomst belooft nog veel meer magie, en het toverwoord is GPS. Op basis van dat systeem waarmee apparaten aan de hand van satellietsignalen kunnen bepalen waar ze zich bevinden, gaat er een wereld van mogelijkheden open. Sta nog even stil bij dat wonder: apparaten die weten waar ze zijn. Welkom in de nieuwe tijd.

Neem nou digitale fotocamera’s. Nieuwe camera’s van Nikon hebben een ingebouwde GPS-ontvanger. Elke foto kan worden voorzien van coördinaten, zodat later te zien is waar de foto precies is gemaakt. Ook consumentencamera’s zullen dat binnenkort kunnen, geotaggen. Nooit meer bladeren door mappen op uw computer, vol met foto’s met cryptische volgnummers, op zoek naar een bepaalde foto van anderhalf jaar geleden: u kunt uw foto snel terugvinden door te klikken op een landkaart.

Overigens wordt GPS aangevuld met andere technieken voor plaatsbepaling. Hoe weten de navigatiesystemen van TomTom waar de files zijn waar ze de automobilist omheen moeten geleiden? De file-informatie van de ANWB is gebaseerd op lussen in de weg die doorgeven hoe snel het verkeer daar rijdt. Maar TomTom pakt het moderner aan. Het heeft een contract gesloten met Vodafone, dat vrij precies kan bepalen waar mensen in de file staan door te kijken naar de snelheid waarmee hun abonnees zich met hun mobiel tussen verschillende GSM-masten verplaatsen.

Apparaten kunnen location based services gaan verlenen, oftewel rekening houden met waar je je bevindt. Juist mobiele telefoons zijn daar heel geschikt voor. Steeds meer mobiele telefoons zijn uitgerust met een GPS-ontvanger en een internetverbinding. Boodschappenlijstjes die in de telefoon zijn opgeslagen, kunnen alleen de boodschappen laten zien die je kunt doen bij de winkel waar je nu voor staat. En zou het niet handig zijn een telefoon te hebben die vertelt waar en hoe laat de eerstvolgende bus vertrekt van de dichtstbijzijnde halte?

Zodra ook de wat goedkopere telefoons dit kunnen, zullen vooral tieners hun mobiele telefoon helemaal nooit meer loslaten. Niemand hoeft nog te vragen ’Waar ben je?’: aan hun telefoon kunnen ze zien of hun vrienden in de buurt zijn. In verband met privacy is het heel goed oppassen met wie je die informatie deelt, maar op bijvoorbeeld een festivalterrein is het erg handig. Probeer maar eens uit te leggen waar je precies staat in de mensenmassa, zeker als de harde muziek de mobiele conversatie dat bemoeilijkt.

Hoe handig zou het niet zijn als je op het schermpje zou kunnen zien waar iemand zich precies bevindt – als een soort sonar?

Hoe mooi informatie met een geografische dimensie kan zijn, laat de BBC de komende tijd zien. Morgen begint de nieuwe televisieserie ’Britain from above’ (uitgezonden op BBC 1, 20.00 uur ) waarin Groot-Brittannië weergegeven zal worden met satellietbeelden en GPS-informatie. Het is werkelijk schitterend. GPS- signalen van taxi’s tekenen met gele lijnen het stratenplan van Londen, en ineens is zichtbaar hoeveel schepen er wel niet varen op Het Kanaal.

Informatie wordt steeds vaker voorzien van geografische context. Nieuwe apparaten leggen een geheel nieuwe betekenislaag bovenop informatie die al beschikbaar was. Welkom in de nieuwe tijd, waar u ook bent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden