App voor 450 jaar oude belijdenisteksten

De Heidelbergse Catechismus is vanaf vandaag via een nieuwe applicatie te lezen op de iPhone. De applicatie is gemaakt door de christelijke uitgeverij De Banier in samenwerking met Netwerkgroep Refo500. De Catechismus vormt met de Dordtse Leerregels en de Nederlandse Geloofsbelijdenis de drie formulieren van enigheid. Ze beschrijven de geloofsbasis van de hervormde en gereformeerde kerken in Nederland.

De ontwikkelde applicatie moet de eeuwenoude belijdenissen weer onder de aandacht te brengen van gelovigen en niet-gelovigen. Dit jaar is het 450 jaar geleden dat Casper Olivianus en Zacharias Ursinus de Heidelberger Catechismus schreven. Naast die drie formulieren zijn ook het Kort Begrip en de belijdenissen van Nicea en Athanasius op de app te vinden. Deze ouderwets geschreven versie is volgens Karla Apperloo, woordvoerder van de Refo500, handig voor de reformatorische gezindte. "Zij zijn dit taalgebruik gewend. Vandaar zal vanuit die groep veel belangstelling voor de applicatie zijn."

Toch wil Apperloo in de nabije toekomst ook moderne vertalingen van de eeuwenoude geloofsgeschriften online zien. "Dit omdat we verschillende groepen mensen willen bereiken. Ook merkte ik op Twitter en Facebook dat de Lutherse belijdenis ook een plaats moet krijgen. Ik ga met uitgeverij De Banier overleggen of dit zo snel mogelijk geregeld kan worden."

Volgens Ard Jan Logmans, betrokken bij uitgeverij De Banier, is de applicatie nog niet afgerond. "Dit is een instapmodel. We gaan binnenkort kijken of er recenter vertalingen kunnen worden gebruikt en of we de geloofsbelijdenis van Luther toevoegen." Andere applicaties met Bijbelteksten of christelijke dagboeken gaat de uitgever niet ontwikkelen. "Die zijn er al genoeg, wat nog miste was een applicatie over de belijdenissen. Vanaf 25 februari is de applicatie voor 89 eurocent te downloaden. "Dat is niet duur, een bijbel kopen is prijziger", lacht Logmans.

Refo500 is een netwerkgroep van nu 105 partners die het gedachtengoed van de Reformatie levend willen houden. De app komt ook uit in Korea, en dan in het Koreaans.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden