App-tocht door vroegzomers Gelderland

Voor één keer waagt Monica Wesseling, wandelaar van het eerste uur, zich aan moderne fratsen: op pad voor een app-tocht door het vroegzomerse land.

Geen mooier locatie om nieuwigheid te proberen dan het eeuwenoude landgoed Hackfort nabij Vorden. Het statige kasteel dateert in oorsprong immers al van begin veertiende eeuw. Destijds niet meer dan twee versterkte stenen torens, gebouwd door Gerrit van Hackfort, maar na eeuwen van verbouwen, vergroten en verfraaien is het landgoedje inmiddels uitgegroeid tot een optrekje op stand.

Adellijke goedheid kan de laatste barones niet worden ontzegd. Ze liet het hele bezit, inclusief ruim 700 hectares goede grond, na aan Natuurmonumenten met slechts één eis. Een fortuinlijke. Het goed moet eeuwig ongedeeld blijven. Projectontwikkelaars, gemeenten, industriëlen en andere onverlaten hebben dus het nakijken. En dat is mooi.

Op advies van vrienden hebben we de app en de route thuis al in de telefoon geladen en na een druk op de startknop zijn we op pad. Telkens als er iets leuks te zien is, zal de telefoon ons trillend waarschuwen waarna we op het schermpje de nodige informatie kunnen oproepen.

De omgeving oogt meteen landgoedachtig. De eiken zijn dik en gerangschikt in dubbele lanen, de velden weids en de akkers vol beloften. In de verte roept een geelgors en bij een boerderij scharrelen wat ganzen rond een speelgoedbad.

Gemaand door getril leren we dat de klimop rond de eiken goed is voor de bijtjes en de vogels, en dat de bomen op rabatten staan. Het doet ons wat beter kijken en we banjeren lekker door. Het leven viert zichzelf. Geruststellend krachtig barstte ook deze lente de grond open om groene weelde voort te brengen. De vogels kwamen, de insecten en ook de bloemenrijkdom keerde terug. Tuurlijk. Het is allejaars en doodnormaal, maar tegelijkertijd zo'n hartverwarmend wonder.

We mijmeren wat, tot een tractor ons luidruchtig uit de overpeinzingen haalt. Op Hackfort wordt ook gewoon gewerkt. Een groot deel van de grond is verpacht aan boeren. 'Gewone' boeren. De pachtcontracten zijn namelijk oud, waardoor Natuurmonumenten de pachters geen beperkingen kan opleggen. En dus passeren we weilanden vol koeien en vers ingezaaide akkers.

Het oogt zeker niet onaardig, maar écht blij worden we pas als we langs een ouderwets weitje vol zuring, boterbloemen, klaprozen en andere oneconomische kruiderijen lopen. Likkebaardend ligt een koe zich te verheugen. Althans; dat maken wij ervan. De bloemrijke weitjes vallen wel onder het regime van de natuurorganisatie: zodra het pachtcontract is afgelopen, gaat het roer om.

De telefoon trilt en we lezen braaf over de Veengoot - het watertje dat we steeds kruisen en dat in de crisisjaren werd rechtgetrokken - , over de drinkpoelen - ooit normaal en nu 'hersteld' - en over landgoed Suideras dat al zes eeuwen naast kasteel Hackfort ligt. Het zijn dingen dus ons heus interesseren, maar het getril is ook dwingend en maakt klakkeloos genieten onmogelijk. En was dat niet juist wat wij wandelend zoeken? Dat gedachteloos laven aan kleur, geur, vorm en gevoel, niet precies wetend waar je bent en hoelang de tocht nog duurt. Bij wijze van proef lezen we daarom de komende punten vooruit en blokkeren dan de trilfunctie.

Naarmate we dichter in de buurt van het kasteel komen, wordt het landschap mooier. De graanakkers zijn oogverblindend blauw en vol korenbloemen. Klaprozen sieren de randen. Het geluid van de wielewaal, 'duudeljo', doet ons diep graven in het geheugen en als dan ook nog een meikever luid brommend voorbijvliegt, is het natuurgenot dubbel ouderwets. De meikever strijkt pal voor ons neer en vouwt ingenieus zijn vleugels onder zijn schilden.

De graanakkers en ook de kasteelmoestuin verderop zijn een mooi voorbeeld van hoe mens en natuur kunnen samengaan. De akkers zijn onderdeel van een biologisch bedrijf van een zorginstelling, in de moestuin maken vrijwilligers zich nuttig. De app blijkt in de tuin overigens knap overbodig. Niet zonder trots leidt een vrijwilliger ons rond. De hof is eeuwenoud en brengt nog steeds historische gewassen voort als kardoen, aardpeer en snijbiet, te nuttigen in de Keuken van Hackfort.

Het kasteel zelf is imposant, maar kan eigenlijk niet echt bekoren. Hoewel opgedeeld in huurbare appartementen oogt het ongenaakbaar en zo weinig frivool. Nee, dan de springende kikkers bij de poel even verderop, de donkere ree tegen de bosrand en de ongeordende kruidenzooi in de weiden. Dat is echt genieten.

De telefoon gaat weer aan, net op tijd voor het laatste trilsignaal. Nuttig getril, want dankzij de informatie bekijken we de afrastering van een weitje opeens met andere ogen. De palen blijken van onbehandeld hout, speciaal vanwege de inwonende bijen en wespen. En inderdaad, er wordt hard gewerkt daar in die palen. Met knagen, eieren leggen en voedsel verzamelen werken de kleine dieren aan nageslacht. We laven, luieren en lummelen nog wat in een bloemrijk weitje. De telefoon blijft bewegingsloos en stil.

App-routes
Natuurmonumenten is onlangs begonnen met app-routes: routes die je downloadt op je telefoon of tablet en die je onderweg van informatie voorzien. Er zijn fiets-, wandel- en kanoroutes en enkele themaroutes (cultuurhistorisch). De gehele applicatie is via http://www.natuurmonumenten.nl/routeapp te downloaden.

Onze route
De route die wij liepen was de app-uitvoering van de 'blauwe-pijlenroute' over landgoed Hackfort.

De route begint en eindigt bij station Vorden maar is niet meteen goed bewegwijzerd. Met de app alleen kom je er niet uit. De blauwe wandelroutefolder http://www.natuurmonumenten.nl/route/wandelroute-15-km-hackfort-vlakbij-vorden geeft wel een routebeschrijving. Aanlooproute: vanaf NS-station Vorden naar de kerk lopen. Via de oversteekplaats over en tussen de huizen door kerkepad op. Direct na beek RA. Nieuwstad LA, dan eerste RA. Na drukkerij RA (= Pastorieweg). Op splitsing LA, asfaltweg oversteken, RA en na 50 m links klinkerweg. Na 200 m. voor bankje LA. Blauw volgen.

Afleiden
Steeds op je telefoon kijken kan storend zijn voor wandelaars die gedachteloos willen dwalen. Tip: lees steeds een paar punten vooruit en zet dan de telefoon even uit. De kennis is dan onbewust en dat vergroot het genot.

Kunst
In het kader van 'Kunst bij het kasteel' staan er tot eind augustus 2013 rondom het kasteel en de Keuken van Hackfort vijftien kunstwerken opgesteld van moderne kunstenaars. Er is een speciale 1,5 km lange wandelroute. www.natuurmonumenten.nl/zoeken/kunst%20%20hackfort

Keuken
In 'De Keuken van Hackfort' kun je versnaperen op stand. De omgeving is vorstelijk, de gerechten zijn deels gemaakt van groenten en kruiden uit eigen tuin. Kooklessen en partijen zijn ook mogelijk. www.keukenvanhackfort.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden