App houdt leerlingen ROC binnenboord

contact | ROC Midden Nederland ontwikkelde 'Check it', waarmee studenten dag en nacht raad kunnen vragen.

MAAIKE HOMAN

Door een app op de mobiele telefoon daalt het aantal leerlingen dat het ROC Midden Nederland voortijdig, en zonder diploma, verlaat met 20 procent. In de app 'Check it' kunnen de mbo-leerlingen dag en nacht afspraken aanvragen met adviseurs, maatschappelijk werkers en stage- en geldcoaches. De app geeft ook informatie over studiefinanciering, solliciteren, gamegedrag en slaapproblemen.

Het succes is niet onopgemerkt gebleven. Andere opleidingen, waaronder MBO Utrecht, Zadkine en Albeda College (beide in Rotterdam) hebben 'Check it' ook omarmd.

"Het grote voordeel is de snelheid en het feit dat jongeren niet meer op iemand hoeven af te stappen bij vragen of problemen. Dat bleek toch een drempel voor sommigen", zegt Robert Koch, collegedirecteur van het ROC Midden Nederland. Dat leerlingen worstelen met hun studiekeuze, is niet verwonderlijk, zegt hij. De afdeling techniek alleen al telt 92 richtingen. Koch: "Studenten konden wel terecht bij het studieloopbaancentrum, maar daarmee bereikten we slechts 40 procent van de leerlingen."

Studenten die worstelden met hun studiekeuze moesten een proces doorlopen dat zes tot acht weken in beslag nam. "Dan is een mbo-student allang uitgevallen", aldus Koch.

In Nederland verlaat 5 procent van de leerlingen voortijdig het mbo. In 2007 was dit nog 8,5 procent. Er wordt al jaren, onder druk van het ministerie van onderwijs, ingezet op verdere verlaging. Scholen en gemeenten letten ook meer op verzuim. Met 6,4 procent, na invoering van de app, zit het ROC Midden Nederland boven het gemiddelde. Al scoort het dan weer beter dan andere ROC's in de grote steden. Koch zegt dat er ook echt iets gedaan moest worden om alle 18.000 leerlingen op school te houden. Zijn school bereikt veel meer leerlingen via de app, waardoor ze minder vaak uitvallen.

Het idee voor de app kwam van leerlingen zelf. Zij wilden graag op moderne manieren communiceren. Concreet werd het toen Koch aanschoof bij een bijeenkomst over een onlineportaal waar patiënten terecht kunnen voor het maken van afspraken met zorgaanbieders, een buurtevenement kunnen opzoeken of kunnen chatten met het wijkteam. Waarom niet zoiets maken voor leerlingen?, dacht Koch. "Uitstroom beperken stond op onze agenda en studenten leven zo ongeveer op apps."

Het college van bestuur gaf hem alle ruimte en in 2014 werd de app in gebruik genomen. Na wat opstartproblemen werkt het nu naar tevredenheid. Leerlingen zijn betrokken geweest bij de hele ontwikkeling, bedachten de naam, doen nog altijd onderzoek naar het gebruik door medestudenten en bedachten flyers met tekst en uitleg voor nieuwe scholieren. Op 'Check it' kan anoniem ingelogd worden. De app is alleen toegankelijk via Blackboard, een digitale leefomgeving.

Voor de medewerkers van het studieloopbaancentrum betekent de app een andere manier van werken. Niet iedereen stond in eerste instantie te juichen, bang dat hun werk overbodig zou worden. Koch zegt daarop: "Wij hebben maar één opdracht en dat is studenten goed opleiden. Als we sneller handelen kunnen we meer studenten naar een diploma leiden en uitvallers weer sneller laten instromen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden