App helpt verdwaalde moslims in Mekka

LISETTE VAN DE BURGWAL

In Mekka hoeven moslims deze week niet te verdwalen tijdens de hadj. Een app moet de pelgrims helpen bij de jaarlijkse bedevaart.

De Hajj AR App van Saoedi-Arabische telefoonaanbieder Mobily is vorig jaar van start gegaan. De app is gratis te downloaden, maar vooralsnog alleen in de Arabische taal te gebruiken.

Nergens ter wereld komen jaarlijks zoveel mensen tegelijkertijd samen als bij de hadj. Zondag begonnen ruim twee miljoen moslims aan de pelgrimage. Omdat het zwart van de mensen ziet, kunnen moslims makkelijk verdwalen. Want al gaan moslims over het algemeen met een reisleider op bedevaart, in de drukte kunnen ze hem uit het oog verliezen. Dan kan de hadj-app goed van pas komen.

Verdwalen is niet het enige probleem waar de app pelgrims te hulp moet schieten. De afgelopen decennia zijn duizenden moslims om het leven gekomen, meestal door verdrukking. Ook kunnen ziektes zich snel verspreiden in de mensenmassa.

De app biedt naast de 3D-kaart dan ook telefoonnummers van noodlijnen. Zo kunnen zieke moslims een ambulance laten komen. Ook maakt de app gebruik van de zogenoemde Augmented Reality. Met deze functie kunnen pelgrims de camera van hun apparaat bewegen om zo Mekka's heilige plaatsen te bekijken. Ook de afstand en routebeschrijving is te zien.

Het is niet de enige app die pelgrimerende moslims kan helpen. Pelgrims hebben inmiddels de keuze uit enkele tientallen andere apps met kaarten, dagplanningen en informatie.

Aan 'islamitische technologie' is er geen gebrek. In landen zonder islamitische meerderheid mogen moskeeën vaak geen gebedsoproep door de straten laten schallen. Hiervoor is een app bedacht die moslims oproept tot het vijfmaal daagse gebed. Andere apps bieden een kompas dat de gebedsrichting naar Mekka aangeeft, een moslimkalender met heilige feestdagen en een koran met mp3-recitaties.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden