Apothekers: Fabrikanten veroorzaken onrust

Volgens de apothekerskoepel KNMP hebben farmaceutische bedrijven onrust onder gebruiksters van de anticonceptiepil in scène gezet.

De KNMP heeft ’de stellige indruk’ dat fabrikanten van de pil achter de bijdragen zitten van pilgebruiksters op een forum van de site anticonceptiepil.nl. Daar beschuldigingen vrouwen apothekers ervan dat zij hen overzetten op een nieuwe pil, die meer winst zou opleveren. Apothekers zouden foute informatie geven over de oudere pillen. Onder meer zou worden verteld dat een oudere, veel goedkopere, pil niet meer wordt gemaakt. Apothekers hebben volgens enkele pilgebruikers toegegeven dat zij grotere marges ontvangen voor de nieuwe pil, Rigevidon van fabrikant Apothecon.

De KNMP suggereert dat de fabrikanten zichzelf voordoen als klagende pilgebruiksters. Drie fabrikanten die een vrijwel identieke anticonceptiepil op de markt brengen, zijn verwikkeld in een felle concurrentiestrijd. Een pil van de firma Schering heeft inmiddels dertig procent marktaandeel verloren aan Rigevidon.

De Inspectie voor de Gezondheidzorg gaat na of de aantijgingen van de apothekersorganisatie kloppen. Eerder al uitte het instituut voor verantwoord medicijngebruik DGV bij de inspectie twijfels over de betrouwbaarheid van de bijdragen op de website.

De KNMP schrijft minister Hoogervorst (volksgezondheid) en de Tweede Kamer dat het er op lijkt dat anticonceptiepil.nl wordt gebruikt als marketingstrategie. Fabrikant Schering, die ook sponsor is van de website, ontkent bemoeienis te hebben gehad met de bijdragen op de website. „Met dat soort praktijken houden wij ons niet bezig”, aldus woordvoerder I. Vink.

Ook Wyeth, producent van de goedkoopste van de drie gelijke pillen, reageert verbolgen: „Dit doen wij niet; het zou niet ethisch zijn”, aldus algemeen directeur E. Lysen.

De eigenaren van de website, vader en zoon C. en W. Melissen, zeggen dat Schering is gebonden aan een sponsorcontract dat het bedrijf verbiedt invloed uit te oefenen op de inhoud van de website.

Melissen jr. controleerde gisteren naar eigen zeggen de identificatienummers van de computers (’IP-nummers’) van personen die een forumbijdrage leverden. „In april en mei zijn de eerste bijdragen geplaatst. Ik heb meer dan 100 IP-adressen bekeken, ze zijn allemaal anders. Dat toont voor mij aan dat er niets mis mee is.”

Volgens PvdA-kamerlid Arib, dat over de kwestie onlangs vragen stelde aan Hoogervorst, lijkt het er op dat de KNMP de aandacht wil afleiden van de apothekers. „Nu wordt de schuld bij de industrie gelegd. Ik ben erg benieuwd naar het inspectieonderzoek.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden