Apostolisch Genootschap wordt CO2-neutraal met wind

In het West-Brabantse windpark Laaksche Vaart in de gemeente Halderberge komen vijf nieuwe windmolens waarvan één de naam draagt van het Apostolisch Genootschap (ApGen).

Het genootschap heeft een van de molens gefinancierd omdat ze de CO2-uitstoot wil compenseren met duurzaam opgewekte energie. ApGen is een vrijzinnig religieuze geloofsgemeenschap die in Nederland ongeveer 16.000 actieve leden telt. In 2009 voorzag zij, als een van de eerste geloofsgemeenschappen in Nederland, al vijftig van haar gebouwen van zonnepanelen. ApGen heeft drie miljoen geïnvesteerd in een windpark van Eneco.

De 73 kerkgebouwen van het Apostolisch Genootschap, die vanaf volgend jaar windenergie krijgen, staan in heel Nederland. Zodra de turbine draait, wordt alles wat het genootschap doet CO2-neutraal. "Wij willen mensen inspireren om zorg te dragen voor mens en natuur. Daarom willen we graag CO2-neutraal zijn", zegt Christine Mallon van het Apostolisch Genootschap.

Om het gehele jaarlijkse gas- en brandstofverbruik te compenseren, moet er vier miljoen kWh worden opgewekt. "De windmolen produceert jaarlijks bijna 6 miljoen kWh. Wij hebben zelf een miljoen kilowattuur nodig voor de gebouwen. Er blijft bijna vijf miljoen over, dus we zijn volledig voorzien."

Ook andere geloofsgemeenschappen zetten tegenwoordig in op duurzame stroom. De Spakenburgse Westerkerk van de Nederlands-gereformeerde gemeente kreeg vorige week nieuwe zonnepanelen op het dak. De Petrus Canisiuskerk in Nijmegen, de Opstandingskerk in Assen en de christelijk-gereformeerde kerk in Nieuw-Vennep kozen eerder al voor zonne-energie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden