APOCALYPS

Nu het millennium ten einde loopt, wordt het weer tijd voor onheilsprofeten. Vanwege het enkele feit dat onze jaartelling 1995 jaar geleden begon, worden de mensen weer ontvankelijk voor verkondigers van de apocalyps.

Zaterdag had deze krant een mooie plek ingeruimd voor zo'n voorspeller van de ondergang. Wouter van Dieren, de man die van Schiphol zijn Wittenberg hoopt te maken en van Trouw de bijbehorende kapeldeur, haalde flink uit.

Want wat deugt er een hoop niet in deze wereld! Kinderarbeid, regional executives voor de juices and beverages, armoe hier, armoe daar, de vrije markt, de kartels en de subsidies die de vrije markt juist verstoren: overal ziet Van Dieren dingen die niet deugen en gretig gooit hij ze op de grote hoop.

Noem twintig nadelen van de vooruitgang en predik dan de stilstand als verlossing, zo heeft deze Lou de Palingboer voor intellectuelen bedacht.

Dat economische groei in de vorm van meer verkeer en meer materie niet eeuwig kan doorgaan, begrijpt een kind. Maar denk niet dat we nu onze hoop mogen vestigen op schone groei, zoals de telecom-revolutie die bijvoorbeeld mogelijk maakt. O nee, al die informatie leidt maar tot verwarring, weet Van Dieren, dus schone groei deugt ook niet. Er is geen ontsnappen mogelijk bij Van Dieren: alles is fout, vooral wij zelf. Waar hebben we dat toch eerder gehoord?

Zo heeft Van Dieren, die vanwege zijn zetel in de Club van Rome kennelijk boven alle twijfel verheven is, een voor sommigen onweerstaanbaar mengsel gebrouwen. Een mengsel van de economie van het genoeg, cultuurpessimisme, protestantisme, een scheutje anti-amerikanisme - en dat alles overgoten met oude-mannen-gal.

Als een sekte voor volgende week woensdag de ondergang van de wereld voorspelt, haalt iedereen zijn schouders op: daar heb je weer zo'n dwaas die de wereld verdoemt.

Hoe wonderlijk dat verstandige mensen in precies zo'n kladderadatsch-verhaal gaan geloven als de ondergangsprognose niet komt van een secteleider, maar van een man met de schaapskleren van de intellectueel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden