APG trekt loon mannen en vrouwen gelijk

Luchtfoto met overzicht van kantoorpanden op de Zuidas in Amsterdam Zuid.  Beeld ANP
Luchtfoto met overzicht van kantoorpanden op de Zuidas in Amsterdam Zuid.Beeld ANP

Mannen en vrouwen worden voortaan gelijk beloond bij APG, de uitvoerder van pensioenfonds ABP. De organisatie kwam er na eigen onderzoek achter dat vrouwen gemiddeld 2,2 procent minder salaris ontvangen dan hun mannelijke collega’s met vergelijkbare functies, ervaring en dienstjaren.

Redactie

Onder de 3000 medewerkers van APG zijn 960 vrouwen. Niet allemaal bleken ze minder te verdienen: 87 procent deed wat salaris betreft niet onder voor de mannelijke collega’s. Voor de overige 13 procent gold dat wel. Zij kregen gisteren een brief met daarin de mededeling dat ze per 1 juni meer salaris krijgen.

APG zegt te staan voor gelijk loon voor gelijk werk. Vanaf nu let de organisatie er daarom op dat het loonverschil er in de toekomst niet opnieuw insluipt, aldus Marloes Sengers, directeur HR. “Het verschil in beloning wordt door ons duurzaam gedicht: financieel en met aanvullende aandacht voor leidinggevenden en medewerkers.”

Volgens FNV krijgen vrouwen in Nederland voor hetzelfde werk 15,5 procent minder betaald dan mannen. Omgerekend naar werkdagen betekent dat dat een vrouw de laatste twee maanden van het jaar niets betaald krijgt, aldus de vakcentrale, die pleit voor strengere wetgeving om bedrijven te verplichten mannen en vrouwen voor gelijkwaardig werk gelijk te betalen.

Lees ook:

Gemeente betaalt vrouwen nu iets beter dan mannen

De salariskloof tussen mannen en vrouwen is op gemeentekantoren gedicht: vrouwelijke werknemers verdienen daar zelfs ietsje meer dan de mannelijke collega’s.

Voor het eerst een cao met gelijke beloning mannen en vrouwen

‘Wat verdien jij?’ Dat is een vraag die eigenlijk alleen kinderen stellen. Onder collega’s is het vergelijken van het loonstrookje nog steeds taboe. Daardoor kan het dat zonder al te veel gemopper –want we hebben het er niet over – dat vrouwen die precies hetzelfde doen als mannen toch minder loon krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden