Apenverblijf Blijdorp moet nu Bokito-proof zijn

Fenneke Sysling

rotterdam – Na drie maanden in het binnenverblijf mocht zilverruggorilla Bokito gisteren weer de zon in. Diergaarde Blijdorp in Rotterdam heeft het buitenverblijf waaruit hij in mei ontsnapte, vernieuwd.

De verbouwingen kostten Blijdorp al zeker een half miljoen euro. Het nieuwe verblijf is nog niet helemaal af, maar omdat het volgens Blijdorp wel al ’Bokito-proof’ is, mochten de dieren weer naar buiten.

„De gorilla’s moeten niet te lang binnen zitten. Bokito is een jong mannetje. Hij heeft ruimte en afwisseling nodig”, zegt woordvoerster Constance Alderlieste.

De dierentuin dempte de gracht om het apeneiland, diepte die uit, bouwde een hogere muur en houdt de toeschouwers nu verder uit het zicht van de dieren. Het publiek kan het verblijf van de gorilla’s bekijken vanaf twee uitzichtpunten.

Alderlieste: „Bezoekers willen graag dieren vermenselijken. Maar we proberen aan te geven dat dat niet kan. Door contact tussen mens en dier te vermijden, kunnen mensen de dieren zien in hun natuurlijke omgeving. Met de vernieuwingen is de afstand tussen de bezoekers en apen groter, maar het uitzicht op de gorilla’s is magnifiek.”

Het was niet Bokito zelf die gisteren als eerste het nieuwe verblijf inging. Het verkennende werk liet hij aan zijn vrouwtjes over. Later kwam hij zelf, keek om zich heen, en ging al snel ontspannen zitten.

Gorilla’s zijn meestal bang voor mensen, maar Bokito is, doordat hij tussen de mensen is opgegroeid, aan hen gewend geraakt. Dat bleek toen hij in mei ontsnapte en een vrouw aanviel. Ondanks zijn achtergrond doet Bokito het in Blijdorp opvallend goed. Hij eiste de leidersrol op en gaat goed om met de andere mannetjes.

Alderlieste: „Hij is nu elf jaar en een echte macho, maar hij heeft nog een paar jaar nodig om helemaal uit te groeien.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden