'Apenrots' heeft er twee betekenissen bij gekregen

Taalvragen van lezers:

1203 Richard Klatten, directeur van Qurrent, de grootste energiecoöperatie van Nederland, zei laatst in een interview dat zijn organisatie geen 'apenrots naast de A20' nodig heeft. Waarom 'apenrots'?

In de vorige eeuw is die term bedacht voor sommige grote gebouwen. Het idee erachter is dat de getrapte architectuur van zulke kolossen gelijkenis vertoont met een apenrots zoals je die aantreft in Gibraltar en in dierentuinen.

Het bekendste voorbeeld is misschien het Haagse ministerie van buitenlandse zaken. Er is wel geopperd, o.a. door Marc De Coster in zijn 'Woordenboek van neologismen' (1999), dat apenrots in dit geval ook kan zinspelen op de naam van de architect, Dick Apon (1926-2002). Andere apenrotsen staan in Amsterdam (het kantoorpand Rivierstaete aan de Amsteldijk, het hoofdkantoor van ING in Zuidoost), Apeldoorn (het Centraal Beheergebouw), Groningen (de zetel van de Gasunie) en Utrecht (de villa Woonhuis De Waal, ook wel als Russische paleisje bestempeld).

Minstens zo gangbaar is apenrots geworden als benaming voor een organisatie of sector waarin mensen zich gedragen als leden van een apenkolonie. Er heerst een op macht en aanzien gebaseerde orde. De leider, het alfadier, 'straalt autoriteit uit naar de apen om hem heen, die op hun beurt door hun lichaamstaal, beleefdheden en het geven van gunsten hun lagere positie bevestigen' (Groene Amsterdammer). Ook dit kan met de Haagse apenrots ('de dito politiek') bedoeld worden. Of deze betekenis mede de woordkeus in het interview bepaalde, laat zich alleen gissen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden