Apenpokken leiden tot vaccinatiecampagne

Sars is nog niet uit het nieuws verdwenen, of in de VS is een nieuwe ziekte opgedoken: de apenpokken. De Amerikaanse autoriteiten hebben iedereen die mogelijk in aanraking is gekomen met een mens of dier besmet met dit virus, aangeraden zich in te laten enten tegen de gewone pokken. De Amerikaanse centra voor de controle op ziektes (CDC) menen dat het vaccin mensen twee weken lang kan beschermen tegen deze ziekte, en dat het voor 85 procent van de gevallen van apenpokken effectief is.

redactie buitenland

De waarschuwing geldt voor iedereen, ongeacht de mogelijke bijwerkingen van een dergelijke prik met antistoffen. Zelfs zwangere vrouwen en kinderen zouden zich moeten laten inspuiten, meldden Amerikaanse media gisteren.

Het apenpokkenvirus is verwant aan het virus dat bij mensen pokken veroorzaakt. De nu opgedoken soort is minder dodelijk dan de 'gewone' pokken. Daaraan overlijdt ongeveer dertig procent van de geïnfecteerden, bij het apenpokkenvirus ligt dat percentage tussen één en tien. Tot nu toe zijn er in de VS nog geen patiënten overleden.

Tot de symptomen van apenpokken behoren koorts, hoofdpijn, rugpijn, vergrote lymfklieren, keelpijn, hoesten, kortademigheid en uitslag.

De overheid heeft de handel in prairiehonden en andere knaagdieren die de ziekte mogelijk overbrengen, verboden. Ook de invoer van knaagdieren is ten strengste verboden. Vermoed wordt dat een buidelrat uit het Afrikaanse Gambia de gevaarlijke ziekte naar de VS heeft meegenomen.

Haard van de besmetting lijkt een handelaar in exotische dieren in Villa Park in Illinois. In zijn winkel was ook een zieke grote Afrikaanse rattensoort, die op zijn beurt weer de prairiehonden lijkt te hebben besmet. De dieren zijn vervolgens verkocht aan handelaren in vijftien staten.

Medici in vier staten zouden in totaal 54 mensen hebben gelokaliseerd die mogelijk besmet zijn met het apenpokkenvirus. Bij negen mensen is de ziekte inmiddels vastgesteld. De eerste zieke was een driejarig kind, wiens ouders twee prairiehonden hadden gekocht als een moederdaggeschenk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden