Apeldoornse aanpak maakt een rustige start mogelijk

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Rond hun ontbijt kregen bewoners van het centrum van Apeldoorn woensdag een brief in de bus. Hun burgemeester John Berends liet daarin weten dat ze een nieuwe buurtgenoot hadden. Volkert van der G.. Die wilde graag in Apeldoorn wonen.

Draaiboeken zijn er niet echt voor de komst van zulke bijzondere nieuwe bewoners die zich na een detentie, met begeleiding, weer trachten te voegen in het gewone leven. Bij ex-zedendelinquent Benno L., die na een lange zwerftocht in Leiden ging wonen, kwamen de media als eerste met dit nieuws. Dat leidde tot commotie en protesten vlakbij zijn huis.

Daarvan is in Apeldoorn gelukkig tot nu toe geen sprake. Buurtbewoners konden naar een besloten bijeenkomst, zonder media, waar ze informatie kregen en hun hart konden luchten. De inwoners van Apeldoorn hebben zich daarbij laten kennen in al hun rust en redelijkheid. De opkomst was niet groot: vijftig bezoekers, terwijl er 350 brieven waren verspreid. Volkert van der G. is misschien niet de gedroomde buurman, maar hij moet toch ergens wonen, was de teneur van de reacties.

Daarin is het heldere standpunt van burgemeester Berends te herkennen. Natuurlijk is de moordenaar van Pim Fortuyn geen doorsnee Apeldoorner. Hij roept weerstand op en daarmee is er een zeker risico voor zijn buren.

Commotie vergroot dat risico. De open aanpak van CDA'er Berends heeft dempend gewerkt.

Erkenning dat Van der G. geen doorsneeburger is, in combinatie met een rustige en relativerende instelling, vormen de ingrediënten die in ieder geval voor een goede start gezorgd hebben. Een gelukkig toeval hierbij is dat de predikant van de Grote Kerk in Apeldoorn betrokken is bij Exodus, een christelijke organisatie die een helpende hand biedt aan ex-gedetineerden.

Dominee Lutzen Miedema liet zich deze week uit met dezelfde mix van redelijkheid en gemoedelijkheid als de Apeldoornse burgers. Van der G. is welkom in de kerk, en hij kan net zo'n begeleiding krijgen als alle andere ex-gedetineerden.

Er waren rond de vestiging van Volkert van der G. in Apeldoorn ook andere scenario's denkbaar, van weigering tot geheimhouding.

Een ex-gedetineerde die na het uitzitten van de straf terugkeert, mag geen opgejaagd wild worden. Zijn buurtgenoten moeten zich veilig voelen. De Apeldoornse methode werkt om hiermee een begin te maken. De vastberaden, rustige aanpak van bestuurders als Lenferink van Leiden en Berends van Apeldoorn is hierin voorbeeldig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden