Apeldoorns verzet tegen verbranden kippenmest

APELDOORN, DEN HAAG - Apeldoorn wil in het jaar 2020 energieneutraal zijn. Het bedrijf Fibroned denkt stroom te leveren voor 40 000 huizen door kippenmest te verbranden, maar buurtbewoners vrezen overlast. De Raad van State behandelde gisteren hun bezwaren. De gemeente heeft twee weken geleden alvast een bouwvergunning afgegeven aan Fibroned. Apeldoorn rekent erop dat de milieuvergunning van de provincie Gelderland niet opnieuw wordt vernietigd. Toch zou dat geen verrassing zijn. De bouwvergunning kent dan ook een voorbehoud.

De Raad van State maakte in maart vorig jaar al eens korte metten met de milieuvergunning die Gelderland aan Fibroned had verleend. Een tweede vergunning strandde in juni dit jaar eveneens bij het hoogste rechtscollege, dat eerst een onderzoek naar de milieugevolgen van de verbranding van kippenkeutels verlangde. Dat lag gisteren voor in een zitting die vijfenhalf uur duurde.

Johan Vollenbroek van het Nijmeegse milieu-adviesbureau MOB heeft het volste vertrouwen dat de Raad van State de milieuvergunning opnieuw zal afwijzen. Vollenbroek staat volledig aan de kant van de Apeldoornse burgers. ,,We hebben niks tegen de verbrandingsinstallatie op zichzelf, al kun je kippenmest beter composteren want er gaat nogal wat energie verloren bij verbranding. Maar de rookgasreiniger die Fibroned in Apeldoorn wil neerzetten, is slechter dan die in installaties van twintig jaar oud. Dat leidt tot onnodige vervuiling. Alle vuilverbrandingsinstallaties in Nederland hebben geavanceerdere rookgasreinigers.”

Milieudeskundigen als Vollenbroek en de Amsterdamse hoogleraar Lucas Reijnders ergeren zich aan het besluit verbranding afvalstoffen, dat onlangs door het par-lement is goedgekeurd en dat veel meer uitstoot toestaat dan nodig en dan volgens de stand van de techniek in Nederland mogelijk is. Vollenbroek spreekt van half-Roemeense normen, omdat ze zijn gebaseerd op Europese regelgeving. ,,Europa geeft dwingende richtlijnen, maar door die één op één over te nemen belanden we in de bezemwagen.”

De provincie Noord-Holland heeft onlangs met de Milieufederatie een deal gesloten door de nieuwe afvalverbrander in Alkmaar aan vijf keer strengere normen te binden dan het besluit wettelijk toestaat. ,,Door daar vrijwillig voor te kiezen, voorkomen ze dat wij naar de Raad van State stappen.” Ook met Fibroned leek een overeenkomst in de maak, maar het bedrijf drong bij de provincie toch aan op de toegestane ruime normen.

De gemeente Apeldoorn blijft ervan overtuigd dat Fibroned past in de milieudoelstelling van bedrijventerrein Ecofactorij. Anderzijds is er begrip voor de buurtbewoners.

,,Maar wij gaan ervan uit dat de provincie zoveel mogelijk voorwaarden aan de milieuvergunning stelt en daarmee de overlast tot het minimum reduceert”, aldus woordvoerder Toon Schuiling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden