Apeldoorn zwaait in de regen: 'De knapste is nu bezet'

Van onze correspondent APELDOORN - Bij paleis Het Loo begint het steeds harder te regenen. Mevrouw Coninck (78) heeft geen paraplu van huis meegenomen, maar ze peinst er niet over om weg te gaan. “Nee zeg, ik zit hier toch prachtig. Ze hebben me daar straks nog thee gebracht en ik mocht op deze bank blijven zitten.” Als later koningin Beatrix op vier meter afstand voorbijrijdt, kijkt ze mevrouw Coninck recht in het gezicht en wuift vriendelijk. “Leuk, hè.”

Koningsgezind Apeldoorn kwam zaterdag bij het kerkelijk huwelijk van prins Maurits en Marilène van den Broek royaal aan zijn trekken, evenals de gewoon nieuwsgierige toeschouwer. Ooit zal een huwelijk van een van de vele prinsen misschien wel routine worden, maar het eerste koninklijk huwelijk sinds 1975 is iets bijzonders.

De ponyclub Wenum Wiessel Noord-Apeldoorn deelt rood-wit-blauwe vlaggetjes uit, nog overgebleven van het feest rond de zestigste verjaardag van koningin Beatrix. In totaal zo'n tienduizend mensen zijn naar het huwelijk komen kijken. De meesten staan bij de kerk aan de Loolaan; enkele duizenden staan, ondanks de regen, langs de route van de rijtoer van kerk naar paleis.

Prinses Juliana verrast de fotografen en cameramensen bij de koninklijke ingang van de Grote Kerk. In plaats van direct naar binnen te gaan, kijkt ze op haar gemak en glimlachend in de lenzen waar ze meestal niets van moet hebben. Kroonprins Willem-Alexander en zijn neef Floris stappen jolig gearmd uit de koninklijke bus.

De politie hoefde maar enkele tientallen mensen in te zetten en dan nog vooral om het verkeer te regelen. De band tussen het koninklijk huis en Apeldoorn is hecht; daar passen geen ongeregeldheden of commerciële uitwassen bij. Dansinstituut Wiering aan de Loolaan heeft voor de gelegenheid een bescheiden Oranje-terras ingericht. De Chinese buren van restaurant Fong Sheng kijken van een afstandje belangstellend toe.

Natuurlijk verloopt niet alles vlekkeloos. Voor de rijtoer is de gala-landauer ingespannen, terwijl met de regen eigenlijk de gala-glas-Berline was voorzien. In het koor dat tijdens de dienst zingt, is gemor: de zangers moeten vijf gulden betalen voor een map en zelf brood meenemen.

De opwinding over het ter communie gaan van de moeder en grootouders van prins Maurits ontgaat de meeste toeschouwers. Ze juichen uitbundig als Maurits en Marilène de kerk verlaten. De trouwjapon oogst algemene bewondering. “Net een sprookje.”

Studentes Jacqueline en Ingrid, speciaal voor de gelegenheid uit Utrecht gekomen, balen ervan dat prins Maurits nu echt bezet is. “Hij is de knapste van de vier”, lachen ze. Marilène is volgens Jacqueline en Ingrid ook populair. “We vinden haar veel leuker dan Emily. Dat komt misschien ook wel omdat ze minder voorzichtig hoeft te zijn. Marilène wordt geen koningin.”

Tijdens de rijtoer lachen en zwaaien Maurits en Marilène naar de mensen langs de Loolaan, die op de televisie kunnen volgen wanneer ze naar buiten moeten gaan.

De bruidsmeisjes, barones Giverny van Heemstra en jonkvrouwe Marie-Christine Alting von Geusau, zijn blij dat de kerkdienst voorbij is en zwaaien net zo hard mee. Het maken van de staatsiefoto op de trappen van paleis Het Loo is voor hen een belevenis die ze minder vanzelfsprekend ondergaan dan de volwassenen. “Kinderen beleven dit als een sprookje”, weet Karin Heinen. Ze heeft haar dochter Marjanne en vriendinnetje Daphne eerder van een verjaardagsfeest opgehaald om Maurits en Marilène te kunnen zien.

De oude mevrouw Coninck geniet in de regen met volle teugen op het bankje voor de dranghekken. “Heerlijk dat we dit in vrijheid mogen beleven en dat het allemaal zo ongedwongen gaat.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden