Apeldoorn ziet Eurotop kalmpjes komen

APELDOORN - Voor paleis Het Loo zijn tuinmannen nog druk in de weer. Met een bladblazer wordt het laatste blaadje verwijderd. Alle kiezelsteentjes liggen keurig in het gelid, nadat een tractor met sleepnet over de paden is gereden. Drie technici zijn druk bezig om de fontein aan de praat te krijgen.

Onder normale omstandigheden zien Het Loo en de omringende parken en tuinen er al uit om door een ringetje te halen. Nu de ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie er vandaag en morgen vertoeven, laten de beheerders helemaal niets aan het toeval over.

Het motto is 'Apeldoorn trefpunt in Europa' en dat wil de stad ook waarmaken, onder het oog van de internationale pers, die met zo'n zevenhonderd vertegenwoordigers in Apeldoorn is neergestreken. Maar van opwinding of nervositeit is op de dag voor de bijeenkomst weinig te bespeuren. Het Loo is nog gewoon open voor het publiek. In en om het paleis, bij hotel De Keizerskroon (waar de ministers overnachten), en hotel Bloemink (perscentrum) is wat meer politie op de been. Een speciaal bommenteam, herkenbaar aan spiegeltjes op staven, controleert alle ruimtes op explosieven. De omwonenden zijn al maanden geleden van de veiligheidsmaatregelen op de hoogte gebracht. Een aantal straten in de directe nabijheid van de drie lokaties is van vrijdag tot en met zondag afgesloten. Voor de bewoners blijft het ongerief beperkt tot het tonen van een pasje aan de politiemensen bij de wegafzettingen.

“Ach, we zijn hier wel wat gewend, hoor. Ik word hier niet warm of koud van”, zegt een bewoonster van de Tuinmanslaan met uitzicht op De Keizerskroon. “We zien hier de laatste dagen wel veel blauw. Die ministers kunnen blijkbaar niet zonder bescherming. Prinses Margriet kan hier wel gewoon over straat lopen.”

Voor de beveiliging van de ministers is overigens niet veel extra politie-inzet nodig. De Apeldoornse politie zet tussen de dertig en veertig extra mensen in. Daarnaast zijn de Koninklijke marechaussee, het Korps landelijke politiediensten en ME-pelotons bij de beveiliging betrokken. Paleis Het Loo leent zich uitstekend voor de 'informele bijeenkomst' van de ministers. Als nationaal museum is het al stevig beveiligd door een speciale brigade van de marechaussee en allerlei elektronische apparatuur. Bij het vlakbij gelegen hotel De Keizerskroon is het een kwestie van goed controleren en afgegrendeld houden. “We bieden een gedegen beveiliging op een heel relaxte manier”, omschrijft gemeentewoordvoerder Robert Scholten de aanpak.

De gemeente Apeldoorn grijpt de informele bijeenkomst van de ministers aan om zich als 'verrassend anders' te presenteren. De twee ton kostende informatiecampagne beoogt een dubbel doel: bij de bevolking het “ontluikend zelfbewustzijn” van de stad versterken en tegelijk de ministers en journalisten laten zien, dat Nederland meer is dan pakweg Amsterdam en Den Haag.

“Qua oppervlak is Apeldoorn even groot als die twee steden samen. En met 150 000 inwoners horen we bij de top-10 van Nederland., zegt woordvoerder Scholten. “Mensen van de Veluwe hebben de naam ingetogen en sober te zijn. Dat zijn op zich goede eigenschappen, waar we aan willen toevoegen dat Apeldoorn regelmatig 'verrassend anders' is en dat we streven naar degelijkheid en kwaliteit.” Internationaal timmert Apeldoorn meer aan de weg. Zo komen in mei zevenhonderd houtvesters uit de hele wereld voor een congres naar de stad en is de kans groot, dat Apeldoorn volgend jaar het 'Europartnerariaat' ontvangt, een congres, waaraan zo'n vijfduizend ondernemers deelnemen. Uit een recente enquête komt Apeldoorn overigens als vierde stad naar voren, waar het goed wonen en werken is.

In perscentrum hotel Bloemink probeert de gemeente dit weekeinde haar boodschap aan de man te brengen. Een paar meter verder doet het ministerie van buitenlandse zaken aan Nederland-promotie en probeert en passant duidelijkheid te verschaffen over het in het buitenland vaak misverstane drugs- en euthanasiebeleid in Nederland. Naast de onvermijdelijke toeristische brochures liggen folders met informatie over 'Drugspolicy in the Netherlands' en 'Sterbehilfe'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden