Apeldoorn wil wereldrecord bijbellezen verbreken

Beeld anp

Op weg van het station in Apeldoorn naar het Glazen Huis komen fans van de radioactie Serious Request langs de Onze Lieve Vrouwekerk. Vanaf maandag laten dj's zich voor het goede doel opsluiten, maar al vanaf vanochtend doen zo'n vijfhonderd mensen een poging een nieuw wereldrecord bijbellezen te vestigen.

Het oude record staat op 100 uur, in Apeldoorn mikken de organisatoren op 110 uur. Die uren tot woensdagavond elf uur zijn ingedeeld in 660 blokjes van tien minuten. Die waren zo weg, zegt communicatiemedewerker Jeanine van Brummen namens de Protestantse Kerk in Apeldoorn. Die organiseert de actie samen met de plaatselijke katholieke gemeenschap. Ook de uren in de nacht waren geen probleem. Er zijn genoeg mensen die het wel leuk vinden in de donkere nacht in een lege kerk uit de Bijbel voor te lezen. En er hebben zich ook mensen gemeld die voor of na hun nachtdienst achter de microfoon gaan staan.

Serious Request

Ze doneren allemaal een bedrag per minuut. De opbrengst is voor Serious Request. Het Rode Kruis besteedt het geld dit jaar aan het herenigen van ouders en kinderen in conflictgebieden, of na natuurrampen.

Maandag, als het Glazen Huis losgaat, zijn de voorlezers vermoedelijk ongeveer halverwege de Bijbel. Dat leidt Van Brummen af uit de ervaringen van twee jaar geleden in Heerlen. Daar hadden ze, zegt ze, in 90 uur de Bijbel net uit. Als Apeldoorn dat tempo aanhoudt, is er tijd over. Geen probleem: "Dan beginnen we gewoon weer opnieuw met de eerste bladzijde."

Het voorlezen gebeurt in de kerk of daarbuiten. Kort is er nog gediscussieerd of de actie op zondag moest doorlopen. Maar de organisatie was er snel uit: "Zondag is bij uitstek de dag om uit de Bijbel te lezen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden