Apeldoorn nieuwe woonplaats Volkert van der G.

Burgemeester van Apeldoorn, John Berends.Beeld anp

Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, woont sinds 28 mei in Apeldoorn. Gistermiddag heeft hij zich officieel ingeschreven als inwoner. Dat heeft burgemeester John Berends vanavond gezegd op een persconferentie. Berends heeft vanochtend de nieuwe buurtgenoten van Volkert geïnformeerd.

Berends zei dat 'elk mens het recht heeft zich te vestigen waar hij of zij dat wil. Dat geldt ook voor Volkert. Hij heeft twee derde van zijn straf uitgezeten en is voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Het is de bedoeling dat hij, net als alle ex-gedetineerden, re-integreert.'

Ministerie vroeg om huisvesting
Het ministerie van Justitie en Veiligheid vroeg burgemeester Berends op 15 mei of hij bereid was om Volkert van der G. in zijn gemeente te huisvesten. Berends heeft daarmee ingestemd, omdat hij vindt dat de moordenaar van Pim Fortuyn net als andere ex-gedetineerden het recht heeft om zijn weg weer te vinden in de samenleving.

Berends koos ervoor om de buurt actief te informeren over hun nieuwe wijkbewoner, omdat het volgens hem geen zin heeft om het geheim te houden. Van der G. staat sinds dinsdag ingeschreven als inwoner van Apeldoorn en is al door anderen gezien.

De Apeldoornse burgemeester heeft geen idee hoe lang Van der G. in Apeldoorn blijft wonen. Hij wil niet zeggen wat voor soort woning de man heeft betrokken. Berends heeft zelf nog niet met hem gesproken, zei hij.

Van der G. moet zich aan een aantal voorwaarden houden. Zo draagt hij een enkelband en moet hij zich wekelijks melden bij de reclassering. Apeldoorn heeft geen voorwaarden gesteld aan het wonen in die gemeente. Berends: "Dat is een taak voor justitie en niet voor de gemeente. Hij is onder voorwaarden een vrij burger en daar heb ik niets aan toe te voegen."

Buurtgenoten in rust geïnformeerd
Ongeveer 50 bewoners van het centrum van Apeldoorn werden tijdens een informatiebijeenkomst bijgepraat over hun nieuwe buurtgenoot. Volgens mensen die naar buiten kwamen was het een rustige en informatieve bijeenkomst; er is niet gescholden en niemand was boos.

Veel vragen gingen over de beveiliging van de buurt en van de moordenaar van Pim Fortuyn, maar burgemeester John Berends kon daar niets over zeggen.

De burgemeester wees meerdere keren op de privacyregels, die ook gelden voor Van der G. "Hij is nu weer een vrij man en kan gaan en staan waar hij wil", aldus Berends.

Volgens Thea Wegerins, die bij Volkert in de buurt woont, heeft de ex-gevangene een huis met zijn vriendin en hun dochter. Ze reageert net als veel Apeldoorners rustig op de komst van Van der G. "Er lopen zoveel mensen rond die iets op hun kerfstok hebben, maar daar zie je niks aan."

De penningmeester van de Wijkraad Centrum zegt dat het 'heel rustig' was in de wijk. "Er was geen paniek of opwinding." Het enige waar omwonenden zich volgens hem wel zorgen over maken is dat Van der G. een veiligheidsrisico kan zijn. "Sommige mensen zijn bang dat er mensen naar de wijk komen die hem iets willen aandoen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden